ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

1.3 Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία

 Ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία

Το Στρατηγικό Σχέδιο EEKΔΒΜ προς Επιτροπή Βουλής.pdf Σχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση και Νεολαία 2022-2024, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμου (ΥΠΕΘ) τον Ιανουάριο του 2022, αναφέρει τις βασικές αρχές της Στρατηγικής Πολιτικής για τη Νεολαία.

Τα θέματα της εθνικής πολιτικής για τη νεολαία, αφορούν τομείς δραστηριότητας και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα αποκλειστικά των νέων, με στόχο την ηλικία των 15 έως 29 ετών. Οι πολιτικές για τη νεολαία πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Πολιτεία ως ξεχωριστές και πέρα ​​από τα ζητήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της τυπικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) όλων των βαθμίδων.

Κάθε θέμα που απασχολεί και ενδιαφέρει τους νέους, εκτός αυτού του αυστηρού πλαισίου, αλλά εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αποτελεί αντικείμενο αυτής της πολιτικής. Οι πολιτικές και οι δράσεις για τους νέους αποτελούν επίσης μέρος της μη τυπικής μάθησης, αλλά τα προσόντα και οι δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, σε αντίθεση με τη μη τυπική μάθηση, μπορούν να είναι μετρήσιμα, αναγνωρίσιμα και απαραίτητα για την ένταξή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας. Η πολιτική για τη νεολαία είναι ένας τομέας που βασίζεται στις αρχές της ενεργού συμμετοχής και της ίσης πρόσβασης σε ευκαιρίες, σε συνέργεια με άλλες πολιτικές που αφορούν τους νέους, όπως αυτές στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης.

Τα μέτρα πολιτικής για τη νεολαία προωθούν και διευκολύνουν τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή, υποστηρίζουν την ενεργό κοινωνική τους συμμετοχή και στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να επιτύχουν τα παραπάνω και να απολαμβάνουν μία ποιότητα ζωής και εργασίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται επίσης στο στάδιο της υιοθέτησης του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία, που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ηλικίας 15-29 ετών, με τη συμμετοχή όλων των Υπουργείων και συγκεκριμένων μέτρων ενδιαφέροντος. Για πιο λεπτομερή περιγραφή, συμβουλευτείτε την ενότητα 1.9 «Τρέχουσες συζητήσεις και μεταρρυθμίσεις».

Σκοπός και περιεχόμενο

Το Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας 2022-2024, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμου (ΥΠΕΘ), καλύπτει πολιτικές που βασίζονται στις τρέχουσες ανάγκες και ενδιαφέροντα των νέων σύμφωνα με διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως ότι οι νέοι αντιπροσωπεύουν έναν πιθανό καταλύτη για την ανάπτυξη μέσω των γνώσεων και των δυνατοτήτων τους. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος, προκειμένου να παρέχονται ευκαιρίες στους νέους να γίνουν υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επισημαίνεται ότι η παροχή παιδείας αποτελεί υποχρέωση του κράτους και σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών. Οι πολιτικές για τη νεολαία υπερβαίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι νέοι θα πρέπει να μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα, απαραίτητα για την ένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, καθώς και για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και οικονομική αυτονομία. Η Στρατηγική για τη Νεολαία προχωρά περαιτέρω, εκτός από τους δύο πρώτους πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση / Δια Βίου Μάθηση) και σε άλλους τομείς, με βάση μια διατομεακή προσέγγιση των σημαντικότερων θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή των νέων. και την ανάδειξη νέων προκλήσεων. Για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι πολιτικές που βοηθούν τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή εποχή, η οποία απαιτεί υψηλά προσόντα και δεξιότητες. Η επένδυση στη Νεολαία θα πρέπει επίσης να υπηρετεί εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες χωρίς αποκλεισμούς, για την ενδυνάμωση και τη διαμόρφωση μιας δραστήριας Νεολαίας, με επίγνωση της ταυτότητάς της. Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία θέτει στο επίκεντρο τους νέους, με την πεποίθηση ότι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες για τη νεολαία μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι οι νέοι συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι βασικές αρχές του Στρατηγικού Σχεδίου είναι οι εξής:

– Αναγνώριση του συγκεκριμένου ρόλου των νέων στην κοινωνία.

– Υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

– Διατομεακή προσέγγιση της στρατηγικής (τόσο σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης όσο και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο).

– Συνεργασία βάσει μηχανισμών και Διυπουργική συνεργασία.

– Συνέργεια με άλλες πολιτικές που αφορούν και ενδιαφέρουν τους νέους, όπως η Εκπαίδευση, η Κατάρτιση, η Απασχόληση και η Κοινωνική Πολιτική.

– Ίση πρόσβαση για όλους τους νέους (μέτρα πολιτικής που προωθούν και διευκολύνουν τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς· υποστήριξη και διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή, ώστε οι νέοι να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής και εργασίας) .

– Καθορισμός προτεραιοτήτων για νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αποκλεισμός οδηγεί σε δημοκρατικό αποκλεισμό (τα μειονεκτούντα άτομα είναι λιγότερο ενεργοί πολίτες και έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση).

– Πολιτικές και μέτρα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων (μαθησιακά, εκπαιδευτικά κ.λπ.).

Υπεύθυνη αρχή για την εφαρμογή της στρατηγικής για τη νεολαία

Σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, η Εθνική Αρχή που διαμορφώνει και εποπτεύει την εφαρμογή της στρατηγικής για τη νεολαία στη χώρα είναι αποκλειστικά η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης  (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.), που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμου (ΥΠΕΘ).

 

Αναθεωρήσεις/ενημερώσεις

Δεν εφαρμόζονται.

 

Πίσω στον Τομέα Διακυβέρνηση πολιτικής για τη νεολαία