ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
1.7 Χρηματοδότηση της πολιτικής για τη νεολαία
Πώς χρηματοδοτείται η πολιτική για τη νεολαία
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, κοντά στο τέλος κάθε έτους, η οποία συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν), μπορεί να λάβει τα κονδύλια και να διαχειριστεί ανάλογα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού εγκριθεί από τη Βουλή. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες ένα μέρος των δραστηριοτήτων της νεολαίας χρηματοδοτώντας απευθείας πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα για δράσεις που σχετίζονται με τη νεολαία. Πέραν αυτού και άλλα υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί λαμβάνουν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο η χρήση της χρηματοδότησης για τη νεολαία είναι θέμα προτεραιότητας για τον πληθυσμό-στόχο (ηλικιακή ομάδα) που ορίζει ο κάθε οργανισμός.
Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, αρκετές από τις βασικές προτεραιότητες για το έτος 2022 περιλαμβάνουν:
Επιπλέον, υλοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες:
Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για το 2022, περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δίτροχων και εισάγει κοινωνικά κριτήρια για άτομα με αναπηρία, τριγονεϊκές οικογένειες και – για πρώτη φορά – για νέους άνω έως 29 ετών.
Το Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής (εφεξής «Γραφείο») ιδρύθηκε με το άρθρο 36Α του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων. Το Γραφείο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τη συνδρομή στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής Οικονομικών Καταστάσεων και του Γενικού Ισολογισμού. Το Γραφείο λειτουργεί σύμφωνα με τον δικό του Ειδικό Κανονισμό για την εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία.
Σύμφωνα με την έκθεση, που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού: «Ο νόμος 4270/2014 (ΦΕΚ Α’ 143), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τη διασφάλιση των ορθών αρχών δημοσιονομικής διαχείρισης, θέσπισε διαδικασία για τον καθορισμό των τριμηνιαίων στόχων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για κάθε φορέα καθώς και διορθωτικές ενέργειες σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τους στόχους.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Κεντρικής Διοίκησης αποστέλλουν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Διακυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου, μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Τακτικός Προϋπολογισμός και Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων). Ανάλογα με τους μηνιαίους στόχους, τίθενται τριμηνιαίοι στόχοι. Οι στόχοι παρακολουθούνται σε συσωρευτική βάση κάθε τρεις μήνες. Σε περιπτώσεις που η υλοποίηση υπερβαίνει τους τριμηνιαίους στόχους δαπανών κατά 10%, ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών συντάσσει έκθεση αιτιολογώντας αυτές τις αποκλίσεις και αναλύει τις διοικητικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διόρθωσή τους.
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, το οποίο στοχεύει να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την απασχολησιμότητα των συμμετεχόντων και να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, Δραστηριότητες Νέων, Αθλητισμός).
Η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής είναι η Εθνική Αρχή (ΕΑ), υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του προγράμματος Erasmus+, ενώ η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας είναι η Εθνική Αρχή (ΕΑ), υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων της νεολαίας και του αθλητισμού του προγράμματος Erasmus+.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ορίστηκε ως Εθνικός Φορέας για την υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι ένας σημαντικός χρηματοδοτικός μηχανισμός, καθώς υποστηρίζει περιόδους κινητικότητας και σχέδια διακρατικών εταιρικών σχέσεων για τον Επαγγελματικό τομέα, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, διαθέτοντας το 27% του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τη χώρα.
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ορίζεται ως Εθνικός Φορέας (ΕΦ) για το Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, για την περίοδο 2021-2027.
Το Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας υποστηρίζει τους νέους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσω μη τυπικών και άτυπων μεθόδων μάθησης. Επιπλέον, οι δραστηριότητες στον Τομέα της Νεολαίας θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στους νέους, καθώς και στους εμπλεκόμενους οργανισμούς, τις κοινότητες στις οποίες πραγματοποιούνται αυτές οι δραστηριότητες, τον ίδιο τον τομέα της νεολαίας και τον ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό τομέα γενικότερα.
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί ευκαιρίες στους νέους να προσφέρουν εθελοντικά και να εκτελέσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης που ωφελούν τις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016, και ξεκίνησε επίσημα το 2018. Με βάση την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συνεχίζει τις δραστηριότητές του για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με Εθνικούς Φορείς για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός (ΕΕΟ) αυτού του προγράμματος.
Το δίκτυο Eurodesk είναι μια πύλη που παρέχει στους νέους, και σε όσους εργάζονται μαζί τους, πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δίκτυο Eurodesk λειτουργεί σε 33 ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρει δωρεάν άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε εξειδικευμένες και ακριβείς πληροφορίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως εργασία, εκπαίδευση, κινητικότητα, εθελοντισμός κ.ά., οδηγώντας τους νέους στη σωστή κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία πληροφόρησης.
Το δίκτυο Eurodesk υποστηρίζει επίσης και συνεισφέρει στο περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Πύλης Νεολαίας, η οποία δημοσιεύει άρθρα, ειδήσεις και εκδηλώσεις για νέους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ιστότοπος διαθέτει υψηλής ποιότητας, έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες για 33 χώρες, διαθέσιμες σε 27 γλώσσες, σε θέματα όπως η εκπαίδευση, ο εθελοντισμός, η εργασία, η συμμετοχή, ο πολιτισμός, η υγεία, η κοινωνική ένταξη και ο κόσμος.