ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ
Το Youth Work ανήκει στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας καθότι η έννοια Youth Work και Youth Worker δεν είναι θεσμοθετημένη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατατάσσεται στη μη τυπική μάθηση, αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση ποιότητας θα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (βλέπε Ενότητα 6.4), η Δια Βίου Μάθηση καθίσταται ελκυστική και προσόντα που αποκτώνται από μαθησιακές διαδρομές, που περιλαμβάνουν την μη τυπική και άτυπη μάθηση, αξιολογούνται, επικυρώνονται, αναγνωρίζονται και κατατάσσονται στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτος Νεολαίας η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Youth Work: ο δρόμος προς την αναγνώριση”. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση του επαγγέλματος της εργασίας με/για νέους και σε ένα κλίμα συνεργασίας ήρθαν κοντά κρατικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικός και πανεπιστημιακός τομέας.
Η ύπαρξη οποιουδήποτε προϋπολογισμού για το Youth Work αφορά στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027 και συγκεκριμένα στις βασικές δράσεις 1 και 2.
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν μια δομή ενεργού συμμετοχής των νέων. Αποτελούνται από νέους ανθρώπους, μεταξύ 16-30 ετών, που κατάγονται από 8 Ευρωπαϊκές χώρες και εμπλέκονται στο δημοκρατικό γίγνεσθαι και την δράση για το κλίμα. Η αποστολή τους είναι να μεταφέρουν τη φωνή των νέων διαμορφώνοντας προτάσεις πολιτικής, οι οποίες απευθύνονται σε φορείς λήψης αποφάσεων τοπικού, περιφερειακού, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, με σκοπό να ωθήσουν την Ευρώπη σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, και άρα, να καταφέρουν να επιδράσουν θετικά στην κλιματική αλλαγή.
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αθηνών καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του έργου YOUROTRIP, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+, «Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής-Ευρωπαϊκή Νεολαία Μαζί». Στο έργο αυτό διοργανώθηκαν διάφορες δράσεις και ανέπτυξαν ένα έγγραφο χάραξης πολιτικής που αφορά το κλίμα και πιο συγκεκριμένα τρόπους βελτίωσης της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
Μέσω του προγράμματος Erasmus+ για τη νεολαία, πραγματοποιούνται τα εξής εκπαιδευτικά σεμινάρια:
Στόχοι του σεμιναρίου είναι:
Επίσης το Ευρωπαϊκό σώμα αλληλεγγύης υποστηρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινητοποιεί τους νέους. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση μέσω σχεδίων και δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες και προωθούν τον ψηφιακό γραμματισμό.
Τέλος στη νέα φάση του προγράμματος Κέντρων Δια Βίου Μάθησης με εποπτευόμενο φορέα το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., θα παρέχονται προγράμματα εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες.