ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2.5 Προγράμματα διασυνοριακής κινητικότητας

Προγράμματα της ΕΕ

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας όποτε προκύπτει έκτακτη ανάγκη στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αρμόδια αρχή της χώρας για τη διαχείριση των παραπάνω ενεργειών είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Αυτή η υποστήριξη αποτελεί σαφή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις ως εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει στους Έλληνες πολίτες ευκαιρίες να συμβάλουν στην ανθρωπιστική δράση. Είναι ανοιχτό σε ποικίλα προφίλ συμμετεχόντων, από νεοφερμένους έως έμπειρους εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΓΓΠΠ, μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος, και βάσει των διαδικασιών της Πολιτικής Ενεργοποίησης Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, συντονίζει την παροχή και παραλαβή αιτημάτων βοήθειας μέσω της ΕΕ και Διεθνών Οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) καθώς και μέσω της ενεργοποίησης διμερών ή πολυμερών κυβερνητικών συμφωνιών.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι ο Εθνικός Φορέας που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ, το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες για νέους που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά και να υλοποιήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης, τα οποία θα ωφελήσουν τις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Η ηλικία των συμμετεχόντων μπορεί να κυμαίνεται από 18 έως 30 ετών και η συμμετοχή σε ένα έργο αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εμπειρία μη τυπικής μάθησης, μέσω της οποίας οι νέοι μπορούν να ενισχύσουν την προσωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα 2021-2027, «οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα διαμονής των συμμετεχόντων. Ο ατομικός εθελοντισμός μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες, ενώ ο ομαδικός εθελοντισμός διαρκεί συνήθως από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες». Όπως αναφέρεται  στην Ετήσια Έκθεση της ΟΚΕ 2018-2019, 80 έργα και 731 συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 42% με λιγότερες ευκαιρίες, συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε εθελοντικές δράσεις.

 

Άλλα προγράμματα

Όταν μια μεγάλη καταστροφή συμβαίνει σε μια ξένη χώρα, οι ξένες αρχές μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές για βοήθεια. Το επίσημο αίτημα των υπηρεσιών για βοήθεια από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση κάθε μορφής καταστροφής, υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η οποία ενημερώνει τους εθελοντές για το τρέχον θέμα.

Η πολιτική της ΓΓΠΠ, όσον αφορά τη διαχείριση των αιτημάτων ξένων αρχών για βοήθεια με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αφορά την άμεση ανταπόκριση και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών. Στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση της διεθνούς βοήθειας.

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα εθελοντισμού νέων που ονομάζεται Νέοι Εθελοντές του ΟΗΕ. Οι εθελοντές είναι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης και ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να εργαστούν στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της διαχείρισης καταστροφών, στη στέγαση σε περίοδο ειρήνης, της συμμετοχής των νέων ή σε πολλούς άλλους τομείς.

 

Νομικό πλαίσιο που ισχύει για τους αλλοδαπούς εθελοντές

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για αλλοδαπούς εθελοντές στην Ελλάδα και δεν συζητείται επί του παρόντος στη χώρα. Όλοι οι αλλοδαποί εθελοντές πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που επιβάλλονται από την αντίστοιχη εθελοντική οργάνωση/πρόγραμμα.

 

Πίσω στον Τομέα Εθελοντικές Δράσεις