ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ

4.5 Πρωτοβουλίες για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την ευαισθητοποίηση

 

Διαπολιτισμική συνείδηση/συναίσθηση

Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και τη Μείωση της Φτώχειας 2021, υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα ακόλουθα προγράμματα:

  1. Προτεραιότητα πολιτικής: Καταπολέμηση των διακρίσεων και πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στόχοι: α. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία μέσω της προώθησης της αποϊδρυματοποίησης, της αποκατάστασης και της υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης.

β. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων ομάδων μέσω της επέκτασης, του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των κοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, πολύπλευρων παρεμβάσεων· και κοινωνικής καινοτομίας.

γ. Ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας.

Μέτρο: Μέτρο 2.6.3. Υπηρεσίες Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαπολιτισμικής Διαμεσολάβησης

Δράση: Δράση 2.6.3.1. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Προσωπικού και Υπηρεσίες Διαπολιτισμικής Διαμεσολάβησης στις υπηρεσίες υγείας

 

  1. Προτεραιότητα πολιτικής: Προγράμματα απασχόλησης

Στόχοι: α. Προώθηση της ενεργητικής ένταξης για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της ενεργού συμμετοχής και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας.

β. Βελτίωση της προσαρμοστικότητας / δια βίου μάθησης των ενηλίκων εργαζομένων και της διαχείρισης της αλλαγής.

γ. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και πρόσβασης στην απασχόληση.

Μέτρο: Μέτρο 3.3.5. Ενίσχυση της ίσης πρόσβασης σε ποιότητα και βιώσιμη απασχόληση για τους Ρομά

Δράση: Δράση 3.3.5.1. Πρόγραμμα Νέας Επιχειρηματικότητας για την Απασχόληση Ατόμων με Πολιτιστικές Ιδιαιτερότητες (Ρομά)

 

Δικαιώματα των νέων

Είναι γεγονός ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι απολαμβάνουν μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αγαθών. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό μέρος του νέου πληθυσμού σήμερα βιώνει σοβαρό κοινωνικό αποκλεισμό με άνισες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αγορά εργασίας και, γενικότερα, η αξιοπρεπής διαβίωση. Γενικά, ο όρος «κοινωνικός αποκλεισμός» αναφέρεται σε εκείνες τις διαδικασίες που εμποδίζουν τα άτομα, τις συλλογικότητες και τις κοινότητες να έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα, ευκαιρίες και πόρους που είναι απαραίτητοι για την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με το «Νεολαία 17-27, Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ενδυνάμωση της Νεολαίας», ένας από τους στόχους είναι η μείωση των διαφορών μεταξύ των νέων (στόχος 6) και ο υποστόχος 6.3 είναι: η Διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για νέους με θρησκεία ή πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Ειδικές ομάδες νέων που εξετάζονται εδώ είναι νέοι που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα καθώς και νέοι Ρομά.

Δείκτες Παρακολούθησης

  • Ποσοστό νέων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, αιτούντες άσυλο, Ρομά).
  • Ποσοστό νέων στο εργατικό δυναμικό που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες νέων προσφύγων και μεταναστών με υψηλό επίπεδο ελληνομάθειας.

Επιπλέον, στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, οι ακόλουθοι επιμέρους στόχοι διερευνούν επίσης τα δικαιώματα των νέων που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη:

  • Ο υποστόχος 3.1.1 συζητά τη δημιουργία ενός πλαισίου που ενισχύει και προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των νέων.
  • Ο υποστόχος 4.3.3 αναφέρεται στην ενίσχυση της γνώσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των νέων, ιδίως όσον αφορά την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων.
  • Ο στόχος 5.4.1 διερευνά την παροχή κατάλληλων και στοχευμένων πληροφοριών που είναι σημαντική καθώς οι νέοι αυτής της κατηγορίας συχνά δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται για ενεργό συμμετοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την άρση των διαφόρων εμποδίων που αντιμετωπίζει συχνά αυτή η κατηγορία νέων όσον αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση, όπως γλωσσικά εμπόδια, αδυναμία χρήσης του διαδικτύου κ.λπ.

 

Βασικές πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί σε βίαιο εξτρεμισμό

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας 2022-2024: Η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής υποδομής θα υποστηριχθεί από την εφαρμογή εθνικού προγράμματος για τη λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και επέκταση της κτιριακής υποδομής και τις αίθουσες διδασκαλίας, με σημαντικά οφέλη όσον αφορά το λειτουργικό κόστος, την ενεργειακή απόδοση, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών μονάδων. Παρέχεται επαρκής χώρος και συμμετοχή για όλους τους νέους (ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και αυτονομίας των νέων).

Επομένως, ο στόχος 6 του εγγράφου Νεολαία 17-27, Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ενδυνάμωση των Νέων (Strategic Framework For The Empowerment of Youth) αναφέρεται στη μείωση της ανισότητας μεταξύ των νέων και ο στόχος 6.4 αναφέρεται στη μείωση των επιπέδων βίας, εκφοβισμού, παραβατικότητας και βίας (αντι- δημοκρατική) ριζοσπαστικοποίηση των νέων και βελτίωση της μεταχείρισης των παραβατών νέων.

Συγκεκριμένα, ο υποστόχος περιλαμβάνει τα εξής:

6.4.1: Υποστήριξη σχολικών δομών και προσωπικού για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

6.4.2: Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για νεαρούς παραβάτες και υποστήριξη της επανένταξής τους.

6.4.3: Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

6.4.4: Πρόληψη βίαιης ριζοσπαστικοποίησης.

Δείκτες Παρακολούθησης

  • Ποσοστό νέων που αντιμετωπίζουν σχολικό εκφοβισμό
  • Ποσοστό νεαρών κρατουμένων
  • Ποσοστό νέων που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης σε κέντρα κράτησης
  • Ποσοστό νέων που συμμετέχουν σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα ρητορικής μίσους

• Ποσοστό νέων που έχουν πέσει θύματα ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

 

Πίσω στον Τομέα Κοινωνική Ένταξη