ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

5.4 Συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικής

Τυπικοί Μηχανισμοί Διαβούλευσης

Ο ρόλος των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη μια ποικιλία θεμάτων εξαρτάται από τη φύση του θέματος. Συνήθως, οργανώσεις νεολαίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο για να σχολιάσουν το σχεδιασμό νέων νόμων ή πολιτικών. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει την υποχρέωση του κοινοβουλίου ή άλλου κυβερνητικού οργάνου να προσκαλέσει αυτούς τους οργανισμούς και αυτό το θέμα εξαρτάται απόλυτα από την επιτροπή του δημόσιου φορέα που έχει συσταθεί για την έκδοση των νέων πολιτικών. Εάν τα μέλη της επιτροπής αποφασίσουν ότι οι συμβουλές από μια οργάνωση νεολαίας θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, τότε θα καλέσουν εκπροσώπους της οργάνωσης νεολαίας να σχολιάσουν το αρχικό σχέδιο της πολιτικής. Η κανονικότητα των διαβουλεύσεων υλοποιείται κατά περίπτωση και η μέθοδος διαβούλευσης είναι συνήθως είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης συναντήσεις μεταξύ του δημόσιου οργανισμού και των σωματείων νέων.

 

Φορείς

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για τη συμμετοχή ενός συγκεκριμένου σωματείου νέων για τη συμμετοχή στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η Βουλή των Νέων χωρίζεται σε θεματικές ομάδες και συνεδριάσεις. Οι εργασίες της Βουλής των Νέων ολοκληρώνονται με την παρουσία και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος σχολιάζει εκτενώς τις προτάσεις των νέων προς το ελληνικό κοινοβούλιο για διάφορα θέματα πέρα από αυτά που αφορούν αποκλειστικά τους νέους.

 

Πληροφορίες για το εύρος της συμμετοχής των νέων

Οι εργασίες του Κοινοβουλίου των Νέων και άλλων οργανώσεων νεολαίας που συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών από τις ομάδες νέων για τη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών, καταγράφονται από γραμματέα και αποθηκεύονται στο αρχείο του δημόσιου οργανισμού.

 

Αποτελέσματα

Συνήθως, το είδος της συμβολής που ζητείται από τις ομάδες νέων είναι η γνώμη τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης πολιτικής και τις πιθανές συνέπειες της πολιτικής για τις ομάδες νέων. Η γνώμη τους ενσωματώνεται στις νέες πολιτικές υιοθετώντας τις προτάσεις των νέων και εντάσσοντάς τες στο τελικό κείμενο των πολιτικών. Αν και δεν υπάρχει υποχρέωση από την πλευρά των δημόσιων οργανισμών να αναφέρουν τη συμμετοχή της νεαρής ομάδας στην τελική μορφή της πολιτικής, συνήθως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τους αναφέρουν και τους ευχαριστούν σε δημόσιες ομιλίες.

 

Πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας για διάλογο ή διάλογο μεταξύ δημόσιων φορέων και νέων

Το ανώτατο και πιο διαδεδομένο πρόγραμμα που είναι διαθέσιμο για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε συζητήσεις ή συζητήσεις με δημόσιους αξιωματούχους που διαμορφώνουν πολιτική είναι το Εθνικό Συμβούλιο Νέων. Το Εθνικό Συμβούλιο Νέων ενεργεί, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, με όποιον τρόπο κρίνεται σκόπιμο από τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

 

  • παρεμβαίνει και εκφράζει δημόσια απόψεις για θέματα πολιτικής για τη νεολαία.
  • συνεργάζεται με άλλους κοινωνικούς φορείς (πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.) και με φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή δίκτυα οργανισμών
  • διοργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις (συνέδρια, εργαστήρια, συζητήσεις, διαλέξεις κ.λπ.),
  • διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα σχετικά με τους στόχους της και αναλαμβάνει σχετικά ερευνητικά έργα.
  • συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας.

 

Πίσω στον Τομέα Συμμετοχή