ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

5.6 Υποστήριξη οργανώσεων νεολαίας

Νομικό/πολιτικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των οργανώσεων νέων

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό/πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα που να υποστηρίζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων. Ωστόσο, ο ελληνικός νόμος 4873/2021 ορίζει ένα σύνολο κριτηρίων για όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και ρυθμίζει θέματα που αφορούν: α) την εγγραφή, εγγραφή και χρηματοδότηση εθελοντικών οργανώσεων που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα ως ενώσεις ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό. Το περιεχόμενο του νόμου περιγράφεται στο κεφάλαιο 2 σχετικά με τις εθελοντικές δραστηριότητες.

Επίσης, η υπουργική απόφαση 10616 του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου ορίζει τη λειτουργία του «Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) και του «Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

 

Δημόσια οικονομική στήριξη

Η δημόσια οικονομική στήριξη για τις οργανώσεις νέων συνήθως προέρχεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές προσκλήσεις που απευθύνονται σε νέους που δημοσιεύονται συχνά στον τοπικό τύπο και στους ιστότοπους δημόσιων οργανισμών. Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας εξέδωσε Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για δράσεις δημοσιότητας έργων “Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.”

Αναμένονται προτάσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις νέων (με νομικό καθεστώς) που απευθύνονται σε νέους 15-29 ετών, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις δημοσιότητας που θα προωθηθούν με κάθε δυνατό μέσο επικοινωνίας (αφίσες, εκδηλώσεις, ιστοσελίδες κ.λπ.) για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τους ακόλουθους τομείς ενδιαφέροντος, οι οποίοι αποτελούν προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022:

  • Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση: Προτάσεις που αφορούν α) δράσεις δημοσιότητας για την ανάδειξη της φιλοσοφίας, της σημασίας και των δυνατοτήτων της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης στη σύγχρονη κοινωνία β) δράσεις δημοσιότητας για τη χρήση των εργαλείων της Ψηφιακής και Πράσινης Μετάβασης για τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών (π.χ. χρήση εφαρμογών για την επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, μείωση του ψηφιακού χάσματος, γεωργία ακριβείας, προστασία των ακτών κ.λπ.).
  • Προώθηση ευκαιριών για νέους: Προτάσεις που αφορούν τη διερεύνηση, τη διάχυση και τη δημοσιότητα των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξή τους και την προσαρμογή τους σε διάφορα σενάρια ενδιαφέροντος για τους νέους και ιδιαίτερα αυτούς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Ένταξη των προοπτικών της νεολαίας στις πολιτικές της Ένωσης: Προτάσεις που στοχεύουν σε δράσεις ενημέρωσης και δημοσιότητας για την υποστήριξη των νέων μέσω εξειδικευμένης καθοδήγησης/εργασίας για τους νέους σε επαγγέλματα που θεωρείται ότι έχουν τα μεγαλύτερα εχέγγυα για μελλοντική ανάπτυξη.
  • Ενεργοί και Υπεύθυνοι Πολίτες: Προτάσεις που στοχεύουν, μέσω εκτεταμένης δημοσιότητας, να αναδείξουν την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη, η οποία βασίζεται στη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική και οικονομική ευημερία.

Πρωτοβουλίες για την αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων

Η ποικιλία των νέων που εμπλέκονται σε οργανώσεις νέων δεν αποτελεί συγκεκριμένο στόχο από κανένα εθνικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας.

 

Πίσω στον Τομέα Συμμετοχή