ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

5.7 «Μαθαίνω να συμμετέχω» μέσω της επίσημης, μη τυπικής και άτυπης μάθησης

Πλαίσιο Πολιτικής

Όσον αφορά τις κοινωνικές και αστικές δεξιότητες και την ανάπτυξή τους, δεν υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική.

 

Τυπική μάθηση

Η απόφαση 160510/Δ2 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ορίζει το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος κοινωνικής και πολιτικής αγωγής της Α΄ τάξης του Λυκείου.

Η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ως μάθημα διδάσκεται στην Α’ τάξη του Λυκείου. Μέσα από ερευνητικά ερωτήματα, δραστηριότητες και διαδικασίες, επιχειρεί να εξοικειώσει και να προσεγγίσει κριτικά τους μαθητές με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες. Ως σχολικό μάθημα, στοχεύει να εμπλέξει τους μαθητές σε διαδικασίες μέσω των οποίων θα αποκτήσουν γνώσεις, θα καλλιεργήσουν στάσεις και δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, ενεργοί, δημοκρατικοί πολίτες, άνθρωποι με κριτική ικανότητα και δημιουργική δράση. Οι Θεματικές Ενότητες του μαθήματος Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Α’ τάξης Λυκείου αναπτύσσονται στα εξής θεματικά πεδία:

-Ο ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης

-Λήψη αποφάσεων

-Η ένταξη του ατόμου στην κοινωνία και το κράτος

-Κοινωνία των πολιτών

– Πολιτεία

-Κράτος

-Στάσεις

-Κοινωνία

-Οργάνωση του κράτους και έννομη τάξη

-Η βιωσιμότητα ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης

-Μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα

-Κοινωνικά προβλήματα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι προτεινόμενες ώρες διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς είναι:

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγικές Έννοιες: 2 ώρες

Κεφάλαιο 2: Κοινωνικές ομάδες: 2 ώρες

Κεφάλαιο 3: Κοινωνική οργάνωση και κοινωνική αλλαγή: 4 ώρες

Κεφάλαιο 4: Κοινωνικοί Φορείς: 2 ώρες

Κεφάλαιο 5: Κοινωνικοποίηση και Κοινωνικός Έλεγχος: 4 ώρες

Κεφάλαιο 6: Κοινωνικά προβλήματα: 3 ώρες

Κεφάλαιο 8: Πολιτικές και Σύνταγμα: 4 ώρες

Κεφάλαιο 9: Εκλογές, κόμματα και ΜΜΕ: 3 ώρες

Κεφάλαιο 10: Οι Λειτουργίες του Κράτους: 3 ώρες

Κεφάλαιο 11: Η διαχείριση: 2 ώρες

Κεφάλαιο 12: Δικαιώματα και υποχρεώσεις: 8+2 ώρες

Κεφάλαιο 13: Ευρωπαϊκή Ένωση: 4+1 ώρες

 

Μη τυπική και άτυπη μάθηση

Το γραφείο της Unicef στην Ελλάδα, το οποίο συνεργάζεται με εφήβους, κρατικούς φορείς, δήμους, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εφήβων με στόχο την ενίσχυση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συμμετοχής, καθώς και στην αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων για την προσέγγιση των πλέον αποκλεισμένων νέων και εφηβικών πληθυσμών.

Η ενδυνάμωση και η συμμετοχή των νέων είναι βασική προτεραιότητα της στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών Νεολαία 2030 και του στρατηγικού πλαισίου της UNICEF για τη νεολαία και τη συμμετοχή. Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία (2019-2027) εστιάζει στην ενδυνάμωση των νέων και στην οικοδόμηση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Η συμμετοχή των εφήβων ως μέσο επίλυσης προβλημάτων αντιπροσωπεύει μία από τις επτά προτεραιότητες της Generation Unlimited, μιας διεθνούς συνεργασίας για εφήβους και νέους.

Υπό την καθοδήγηση του ελληνικού «Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου 2017-2027 για την Ενδυνάμωση των Νέων», το Γραφείο Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα εγκαινιάζει βασικές συνέργειες και προωθεί πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, ίσων ευκαιριών, ίσης μεταχείρισης και σεβασμού της διαφορετικότητας των νέων και των εφήβων στην Ελλάδα. Παράλληλα με τις δράσεις της UNICEF στην Ελλάδα, ενθαρρύνεται η ατομική και κοινωνική ευθύνη, προωθείται η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ενισχύεται η συνεργασία και η αμοιβαία δέσμευση μεταξύ όλων των σχετικών εταίρων που υποστηρίζουν τους νέους.

 

Διασφάλιση ποιότητας/Οδηγίες ποιότητας για μη τυπική μάθηση

Δεν υπάρχει δομή που να διασφαλίζει την ποιότητα των δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης.

 

Υποστήριξη εκπαιδευτικών

Το Iνστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι ένας επιστημονικός φορέας που παρέχει υποστήριξη στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση εκπαιδευτικών, τη μαθητική διαρροή και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου. Το ινστιτούτο αυτό παρείχε τις οδηγίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως για τη διδασκαλία του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.

 

Πίσω στον Τομέα Συμμετοχή