5.8 Αύξηση της πολιτικής ευαισθητοποίησης των νέων

ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

5.8 Αύξηση της πολιτικής ευαισθητοποίησης των νέων

Πάροχοι πληροφοριών / συμβουλευτικές δομές

Η κύρια δημόσια αρχή για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στους νέους είναι το Κοινοβούλιο των Νέων. Η Βουλή των Νέων είναι κάτι παραπάνω από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το κοινοβούλιο. Με όλες τις «εθελοντικές» φιλοδοξίες αλλά και την απαραίτητη πραγματιστική ταπεινότητα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, προσφέρει πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις, όχι μόνο σε θέματα κοινοβουλευτικών αρχών και διαδικασιών αλλά κυρίως αφορμές προβληματισμού και συζήτησης σε 300 παιδιά το χρόνο σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τους ομογενείς Έλληνες. Ο στόχος του προγράμματος περιστρέφεται γύρω από τους άξονες της πολιτικής παιδείας, της πολιτικής συμμετοχής, της ευθύνης και των δικαιωμάτων του ενεργού δημοκρατικού πολίτη. Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, http://www.efivoi.gr που περιλαμβάνει τις εργασίες της Βουλής των Νέων, οι νέοι συνειδητοποιούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

 

Ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο τη νεολαία σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες

Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία εκστρατεία, δεν υπάρχουν πρόσφατα προγράμματα ή εκστρατείες μεγάλης κλίμακας που διεξάγονται από επίσημο κυβερνητικό όργανο που στοχεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες των νέων. Συνήθως, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις δημιουργούν και εκτελούν καμπάνιες που λαμβάνουν υπόψη αυτό το περιεχόμενο για τους νέους.

Προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων

Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία εθνική εκστρατεία που διεξάγεται από κυβερνητικό όργανο σχετικά με τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των νέων. Ωστόσο, διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιούν κατά καιρούς τέτοιου είδους εκστρατείες. Για παράδειγμα, το Growth Hub είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Τρίπολη. Ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων που στοχεύει να εμπλέξει τους νέους σε κινητοποιήσεις και εθελοντικά προγράμματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επικεντρώνονται στον διαπολιτισμικό διάλογο και στην ενεργό συμμετοχή των νέων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Κοινωνική Ένταξη των Αναπήρων» στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν δυνατή η ενημέρωση για τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε 6 εντελώς διαφορετικές χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Λιθουανία, Μαρόκο, Γεωργία, Βουλγαρία) μέσα από τις παρουσιάσεις των συμμετοχόντων.

 

Προώθηση της διαφανούς και προσαρμοσμένης στη νεολαία δημόσιας επικοινωνίας

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δομές ή πρότυπα για διαφανή δημόσια επικοινωνία που να στοχεύει τη νεολαία.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Τοπικής Αυτοδιοίκησης  διοργανώνει μια σειρά από πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Διαπολιτισμικών Δεξιοτήτων και Διαχείριση Διαφορετικότητας» απευθύνεται σε υπαλλήλους των οποίων ευθύνη και καθήκοντα είναι η εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών (ιδιαίτερα η διαχείριση θεμάτων που αφορούν την είσοδο, την υποδοχή, την εγγραφή, την προσωρινή διαμονή, τη διαμονή και την κοινωνική ένταξη), αλλά και σε εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών υγείας, απασχόλησης, κοινωνικής περίθαλψης, ασφάλισης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής, κατάρτισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, τόσο στους μετανάστες όσο και σε όλους τους πολίτες με «ειδικές» ανάγκες («ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες»). Σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να αναπτύξει τη διαπολιτισμική ικανότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να ενισχύσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της ετερότητας, ώστε να μπορούν να υιοθετούν αποτελεσματικές πρακτικές που στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ίση μεταχείριση, το σεβασμό και την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχο έχει επίσης να αναπτύξει ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και κατανόησης το οποίο να επιτρέπει την υπέρβαση των προκαταλήψεων και την καλλιέργεια της εκτίμησης και του σεβασμού της ετερότητας.

 

Πίσω στον Τομέα Συμμετοχή