ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
8.4 Προώθηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής συμμετοχής
Σε εθνικό επίπεδο, οι αρχές διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων σε πολιτιστικά περιβάλλοντα και φροντίζουν για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες και εμπειρίες. Βάσει του άρθρου 2 του ΦΕΚ 2666/Β/01-07-2019, σχετικά με το δικαίωμα εισόδου σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο δημόσιο, προβλέπεται μειωμένο εισιτήριο εισόδου (50%), από 1η Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου, σε:
Καθορίζεται επίσης μειωμένο εισιτήριο κατά 50% της προβλεπόμενης τιμής, για όλους τους επισκέπτες κατά το διάστημα 1η Νοεμβρίου έως και 31η Μαρτίου, κάθε έτους.
Καθορίζονται επίσης συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, οι οποίες είναι:
Δικαιούχοι ελεύθερης εισόδου είναι οι κάτωθι κατηγορίες νέων:
Ο Διεθνής Οργανισμός BJCEM (Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée) ένα από τα εννέα ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, έχει στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη των νέων δημιουργών και την ανάδειξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κορυφαία δράση της BJCEM είναι η διοργάνωση κάθε δύο χρόνια της Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου σε όλους τους τομείς σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις, φόρουμ, λογοτεχνία, παραστάσεις, συναυλίες και διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη που φιλοξενείται κάθε φορά.
Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υ.ΠΑΙ.Θ., διά του Τμήματος Πολιτισμού και Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της Διεύθυνσης Νεολαίας ενημερώνει τους νέους για προγράμματα τέχνης και πολιτισμού που υλοποιούνται ανάμεσα στα μέλη και τη BJCEM.
Το Digital Culture, είναι η ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αποτελεί ένα ενημερωμένο portal με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με πολιτιστικές δράσεις, ταξινομημένα ανά κατηγορία:
Ταυτόχρονα, παρέχει στους επισκέπτες ενημέρωση σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται, όχι όμως αποκλειστικά, σε μαθητικό κοινό και νέους.
Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λειτουργεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο, που προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα ενημέρωσης για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, ανά μήνα και ημέρα. Παράλληλα, γίνεται μια ταξινόμηση με βάση τον φορέα οργάνωσης ή φιλοξενίας της εκάστοτε εκδήλωσης, επιτρέποντας ένα πολύ εύχρηστο τρόπο περιήγησης των χρηστών στην ιστοσελίδα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από διάφορους φορείς, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, κ.α., απευθύνονται σε μαθητές και εφήβους, αλλά και σε ενήλικους.
Σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης, ο θεσμός της Πολιτιστικής Χορηγίας, είναι ένας θεσμός της ελληνικής πολιτείας που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του πολιτισμού από πόρους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα. Αποδέκτες της χορηγίας μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει, πολιτιστικούς σκοπούς. Το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτιστικής Χορηγίας, περιγράφεται από το νόμο 3525/2007, ταυτόχρονα με τις τροποποιήσεις του. Συγκεκριμένα, ως αποδέκτες της χορηγίας νοούνται το Δημόσιο, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ανώνυμες εταιρίες του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ιδρύονται για τη φιλοξενία του θεσμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει συσταθεί το Γραφείο Χορηγιών, το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Πολιτισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης αποτελεί η εγγραφή του φορέα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην συγκεκριμένη ψηφιακή πύλη μπορούν να εγγραφούν όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διαθέτουν, εκ του καταστατικού τους, πολιτιστική δραστηριότητα.
Ένας σημαντικός θεσμός του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις του θεσμού πραγματοποιούνται το καλοκαίρι και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις/performance, καθώς και εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους σε αρχαία θέατρα στη Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις ενώνονται μαζί με τους ιστορικούς χώρους και δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και τον σημερινό σύγχρονο πολιτισμό. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στις δράσεις συμβάλει στην ενίσχυση της περιφέρειας και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής της ταυτότητας, ως μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στο πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μέλος της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας από το 2011 και μετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι Δρόμοι της Ελιάς αποτελούν έως σήμερα τη μοναδική ελληνικής πρωτοβουλίας πιστοποιημένη Πολιτιστική Διαδρομή, ενώ η Ελλάδα έχει διασυνδεθεί με τις παρακάτω Διαδρομές: Δρόμοι των Φοινίκων, Ευρωπαϊκοί Δρόμοι του Μότσαρτ, IterVitis, Ευρωπαϊκή Διαδρομή Κοιμητηρίων, Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Λουτροπόλεων, Προορισμός Ναπολέων, Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού, Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς, Δρόμος του Σιδηρού Παραπετάσματος, Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων, Δρόμος του Αινεία και Διαδρομή των Κυρίλλου και Μεθοδίου. Παράλληλα, επιχειρείται η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στις υφιστάμενες Διαδρομές και ταυτόχρονα διερευνάται η δυνατότητα υποβολής νέων προτάσεων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Οι πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης εφαρμόζουν στην πράξη τις θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού όπως ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστική δημοκρατία, πολιτιστική πολυμορφία και ταυτότητα και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου, αμοιβαίες ανταλλαγές και πολιτιστικό πλούτο πέρα από σύνορα.
Παράλληλα, η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO προωθεί ενεργά την εφαρμογή των Συμβάσεων και των Προγραμμάτων της UNESCO. Στις προτεραιότητες της UNESCO διακρίνεται η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου, αξιοποιώντας καινοτομικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, μεθόδους και υλικά. Τα επιμέρους προγράμματα υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τα 6 συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων).
Επίσης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναπτύσσονται ερευνητικές δραστηριότητες/προγράμματα που αποσκοπούν στην ιστορική τεκμηρίωση και ερμηνεία, στη διάχυση νέας γνώσης, καθώς και στην κατάρτιση νέων ερευνητών, συμβάλλοντας στην εθνική αυτογνωσία και στη διεθνή επιστημονική παρουσία.
Τα προγράμματα αφορούν τους τομείς:
Ακόμη, το Creative Europe αποτελεί ένα από τα χρηματοδοτικά μέσα του «Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027» και είναι μια μοναδική πρωτοβουλία για συντονισμένη και εποικοδομητική υποστήριξη στον πολιτιστικό, δημιουργικό και οπτικοακουστικό τομέα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Κύριος στόχος του είναι η προώθηση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και η συμβολή στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Συμμετέχουν δημόσιοι, ιδιωτικοί, ΜΚΟ και άλλοι οργανισμοί και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον δημιουργικό, οπτικοακουστικό και πολιτιστικό τομέα. Συντονιστικό όργανο του Creative Europe Desk στην Ελλάδα είναι το Τμήμα ΕΕ της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.