ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

8.7 Καλλιεργώντας τη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών

Νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 προβλέπει χρονοδιάγραμμα με έργα που έχουν ως στόχο την υποστήριξη της στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ενδυνάμωση της ψηφιακής εμπειρίας σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της Παιδείας.

Για την Παιδεία έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν, σε μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, συνολικά 35 έργα, που θα αφορούν όλο το φάσμα των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Ενδεικτικά έργα:

  • Ψηφιακές Υπηρεσίες MySchool
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
  • eParents
  • Εργαστήρια Διδασκαλίας Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality Labs)
  • Πλατφόρμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων
  • Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο και Υπηρεσίες e-Μάθησης
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες ΕΟΠΠΕΠ
  • Επέκταση της Ψηφιακής Πλατφόρμας e-me
  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Διαδραστικών Συστημάτων
  • Εργαστήρια Καινοτομίας σε κάθε Εκπαιδευτική Περιφέρεια, κ.α.

Επίσης, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είναι το εθνικό δίκτυο και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο τη διασύνδεση και υποστήριξη εκπαιδευτικών μονάδων. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης, επικοινωνίας και συνεργασίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υπηρεσίες υποστήριξης και αρωγής των χρηστών, με προσωποποιημένη πρόσβαση σε 1.203.424 άτομα: Εκπαιδευτικούς, Μαθητές, Διοικητικό Προσωπικό, Μη Ενεργούς Εκπαιδευτικούς.

Οι υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου περιλαμβάνουν τις τεχνολογίες τηλεδιάσκεψης Webex, τη φιλοξενία ιστότοπων, τις τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, την ηλεκτρονική τάξη, τις ζωντανές μεταδόσεις, κ.α.

Όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας 2022-2024, η προώθηση της καινοτομίας αποτελεί προτεραιότητα για τη μεταρρύθμιση της υφιστάμενης εθνικής πολιτικής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Στον άξονα αυτό προβλέπεται η λειτουργία Πρότυπων ΕΠΑ.Λ., στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, τα οποία θα λειτουργήσουν και σαν κέντρα ανάπτυξης και διάχυσης καινοτομίας και καλών πρακτικών, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέσω της συνεργασίας με κέντρα έρευνας και καινοτομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ενδυνάμωση των αδύναμων ομάδων, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» διασφαλίζει οικονομική ενίσχυση για κάθε μαθητή, φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα τελεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του 2021 και επιχορήγησε πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση περαιτέρω ομάδων όπως:

  • Εκπαιδευτικοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη και ανηλίκους υπό επιτροπεία που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές και επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021

Ταυτόχρονα, ο πρώτος άξονας του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αφορά στη συνδεσιμότητα των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Οι δράσεις αυτού του άξονα στοχεύουν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών σε διασυνδέσεις υψηλής ταχύτητας και στην επίτευξη στόχων για συνδέσεις gigabit. Οι επενδύσεις διευκολύνουν την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών, την ανάπτυξη δικτύων 5G και τη μετάβαση στις τεχνολογίες ευρυζωνικών συνδέσεων.

 

Διευκόλυνση της πρόσβασης στον πολιτισμό μέσω των νέων τεχνολογιών

Την υστέρηση της Ελλάδας στη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών, έρχεται να καλύψει η ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής καθώς και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως αναφέρονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Τέτοιες υπηρεσίες αφορούν στην ανάδειξη εκθεμάτων με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και δράσεις οριζόντιου χαρακτήρα για τον εμπλουτισμό του ψηφιακού περιεχομένου. Στον συγκεκριμένο οδηγό προβλέπονται 18 έργα νέων τεχνολογιών στον τομέα του πολιτισμού.

Τα δύο έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση είναι:

  • Ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Ελλάδος
  • Ψηφιοποίηση σημαντικών βυζαντινών αρχαιοτήτων της περιοχής του Αγίου Όρους

Άλλα προγραμματισμένα έργα αφορούν στη:

  • Ψηφιοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
  • Δημιουργία πλατφόρμας για την αναμετάδοση πολιτιστικού περιεχομένου σε ζωντανό (ή μη) χρόνο
  • Ανακατασκευή της πλατφόρμας «Οδυσσέας»

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ανέπτυξε τον ενιαίο πολιτιστικό πληροφοριακό χώρο, τον ιστότοπο Search Culture, το οποίο αποτελεί τον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου. Στόχοι του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη κεντρική πρόσβαση και ενιαία διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων -στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούν οι φορείς παραγωγής τους- η ανάδειξη και διασύνδεσή τους, η ασφαλής διαφύλαξή τους και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana σε συμφωνία με εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Το ΕΚΤ αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά στον δημόσιο ψηφιακό χώρο μέσω σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών και διασφαλίζει στο διηνεκές το αποτέλεσμα μεγάλων έργων ψηφιοποίησης που χρηματοδοτούνται με δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς πόρους, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας.

Τη χρήση των νέων τεχνολογιών υιοθετεί το Μουσείο Ακρόπολης, με την αξιοποίηση πολυμεσικών εφαρμογών, προκειμένου να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη του διαδικτυακού του τόπου με τον μουσειακό χώρο, τις πολλαπλές διαστάσεις των εκθεμάτων που συνθέτουν τις συλλογές του αλλά και το χώρο από τον οποίο προέρχονται. Τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο προσφέρουν στο διαδικτυακό κοινό του Μουσείου τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ζωντανή και ενεργή σχέση με ποικίλες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του μουσείου μέσω ενός σφαιρικού βίντεο.

Ταυτόχρονα, αντίστοιχες τεχνολογίες εφαρμόζει το Μουσείο Μπενάκη, μέσω του προγράμματος «Museum from Home», όπου δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να περιηγηθούν στο μουσείο, να παρακολουθήσουν διαδικτυακές ομιλίες, να ανακαλύψουν συλλογές, να γνωρίσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό, κ.α.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, έχει αναπτυχθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, που βασίζεται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εικονικής πραγματικότητας, για την ψηφιακή περιήγηση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Μέσω του προγράμματος «Κοινός Τόπος», προσκαλείται το κοινό να βιώσει την εμπειρία της περιήγησης μέσω των νέων τεχνολογιών.

Το 2022 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και την ανάδειξη των νέων που, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, προσέφεραν και αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους. H ιστοσελίδα Youth Dialogue προβάλλει κείμενα, άρθρα, εκδηλώσεις και δράσεις, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι οι νέοι, και ιδιαίτερα οι νέοι με λιγότερες ευκαιρίες, να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις διάφορες ευκαιρίες που τους προσφέρονται, προκειμένου να αποκτήσουν σημαντικές και ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες, να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και κυρίως να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες.

 

Πίσω στον Τομέα Δημιουργικότητα και Πολιτισμός