ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

1.4 Λήψη αποφάσεων για την πολιτική για τη νεολαία

Δομή λήψης αποφάσεων

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν) είναι ο κύριος κυβερνητικός φορέας που σχεδιάζει, διαμορφώνει και εκδίδει νόμους που επηρεάζουν την εθνική πολιτική για τη νεολαία. Αποστολή της είναι ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων στους αντίστοιχους τομείς, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.

Ο κύριος σκοπός του είναι:

  • να προσφέρει σύγχρονες δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας,
  • να αυξήσει την απασχόληση σε νέες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας,
  • να οργανώσει και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας,
  • να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη,
  • να αναβαθμίσει τα δικαιώματα των πολιτών,
  • να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες των νέων, για την ομαλή ένταξή τους στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Ο νόμος 4763/2020 οδήγησε σε αλλαγές στη δομή και την οργάνωση της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν, με την προσθήκη του τομέα της νεολαίας στη δικαιοδοσία του. Δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο υποστήριξης της νεολαίας, το οποίο προωθεί τη συνεργασία με τους δήμους για την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε τοπικό επίπεδο, την υποστήριξη των οργανώσεων νεολαίας μέσω εθνικών προγραμμάτων και προγραμμάτων της ΕΕ, τη συμμετοχή στον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία, τον εθελοντισμό, την εργασία των νέων, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα των νέων.

Η Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

  • Τμήμα Α’ Σχεδιασμού και Εφαρμογής Πολιτικών και Αναπτυξιακών Δράσεων για τη νεολαία,
  • Τμήμα Β’ Πολιτισμού και Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας,
  • Τμήμα Γ’ Κοινωνικής Συμμετοχής, Εθελοντισμού και Δομών Νεολαίας,
  • Τμήμα Δ’ Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Νεολαίας.

Λειτουργικός στόχος της Διεύθυνσης Νεολαίας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Γραμματείας, είναι ο συντονισμός και η εφαρμογή της πολιτικής για τη νεολαία, η προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση εξειδικευμένων θεματικών προγραμμάτων και δράσεων για τη νεολαία.

Επιπλέον, άλλα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Υγείας μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνικές πολιτικές για τη νεολαία, λαμβάνοντας μέτρα ή ψηφίζοντας νόμους που ισχύουν για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

 

Κύρια θέματα

Τα κύρια θέματα πολιτικής που αφορούν τη Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν και άλλες αρχές για τη νεολαία, συμμορφώνονται πλήρως με τους τομείς πολιτικής που υποδεικνύονται από τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία.

Η εθνική πολιτική για τη νεολαία βασίζεται στις αρχές της Ενεργούς Συμμετοχής και της Ίσης πρόσβασης στις Ευκαιρίες, σε συνέργεια με άλλες πολιτικές για τη νεολαία, όπως η Εκπαίδευση και η Κατάρτιση, η Απασχόληση και η Κοινωνική Πολιτική. Για την εφαρμογή της, η διατομεακή προσέγγιση είναι θεμελιώδης, προκειμένου να ακούγονται οι νέοι σε όλους τους τομείς πολιτικής που απασχολούν, με έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αποκλεισμός οδηγεί σε δημοκρατικό αποκλεισμό.

Τα μέτρα πολιτικής για τη νεολαία προωθούν και διευκολύνουν τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή, υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι έχουν πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους για να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας καθώς και να απολαμβάνουν την ποιότητα εργασίας και ζωής.

 

Η εθνική υπηρεσία για τη νεολαία

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), εποπτευόμενο από τη Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν ως Εθνική Αρχή (ΕΑ), στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και έργων για τη Δια Βίου Μάθηση και τη Νεολαία, με έμφαση στην υποστήριξη της καινοτομίας και της κινητικότητας των νέων. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι η Εθνική Αρχή (ΕΑ) που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και την παρακολούθηση του Erasmus+ Youth και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ΕΣΑ), ενώ, από το 2023, θα είναι η Εθνική Αρχή του Erasmus+ Sport.

Το Ίδρυμα είχε ιστορικά μια ισχυρή δέσμευση με ένα διπλό όραμα:

  • Να προωθήσει τη δια βίου μάθηση για όλους τους πολίτες, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης όσο και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή κοινωνικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και
  • Να διασφαλίσει την ενδυνάμωση των νέων και ειδικότερα να παρέχει υποστήριξη στους νέους σε όλη την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προωθεί την κινητικότητά τους και ενθαρρύνει την καινοτομία.

 

Παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικής

Σύμφωνα με τον Ν. 4622/2019 (άρθρο 27, παρ. 3), εντός της Ελληνικής Προεδρίας λειτουργεί Γραφείο Αξιολόγησης και Τεκμηρίωσης Δημοσίων Πολιτικών. Το Γραφείο είναι αρμόδιο -μεταξύ άλλων- για τα εξής:

  • διασφάλιση της ομοιόμορφης και συστηματικής αξιολόγησης των κυβερνητικών πολιτικών, προκειμένου να τροφοδοτηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός με δεδομένα σχετικά με τον βαθμό επιτυχούς σύνδεσης των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, με τους τρόπους και τα μέσα εξυπηρέτησής τους, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
  • ιεράρχηση και λειτουργικότητα των πολιτικών που πρέπει να αξιολογηθούν, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
  • συλλογή, ταξινόμηση και ανάλυση πληροφοριών ανά τομέα πολιτικής.
  • αναζήτηση και ανάδειξη πολιτικών βέλτιστων πρακτικών και κυβερνητικών έργων από το Υπουργείο, με διεθνείς δείκτες,
  • οργάνωση, παρακολούθηση και συντονισμό της δημόσιας διαβούλευσης, μέσω της προώθησης της συμμετοχής ομάδων προβληματισμού.

 

Πίσω στον Τομέα Διακυβέρνηση πολιτικής για τη νεολαία