ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
1.8 Διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας
Συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της νεολαίας.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) έχει αναπτύξει συνεργασίες με τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία και άλλες χώρες της ΕΕ σχετικά με τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Η Ελλάδα συμμετέχει σε Ομάδες Εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με θέματα νεολαίας, όπως η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή για τη Νεολαία (ΕΣΕΝ) του Τμήματος Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η εταιρική σχέση για τη νεολαία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Υπο- Ομάδα για την Εργασία των νέων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία στην Εξωτερική Δράση της ΕΕ, τη Στρατηγική για τη Νεολαία για την Ένωση για τη Μεσόγειο και άλλα.
Οι διαδικασίες ένταξης της Ελλάδας στη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινητικότητα των Νέων μέσω της Κάρτας Νέων ολοκληρώθηκαν και από τις 25-01-2022 η Ελλάδα έγινε επίσημα η 23η συμμετέχουσα χώρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από το 1991, έχει θέσει σε ισχύ τη Μερική Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κάρτας Νέων της ΕΕ (ΕΕΚΝ) για την κινητικότητα των νέων, η οποία έχει ως στόχο να προωθήσει και να διευκολύνει την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, που είναι απαραίτητα για την προσωπική, επαγγελματική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Η εταιρική σχέση μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και των κρατών μελών του μέσω της Μερικής Συμφωνίας για την Κινητικότητα των Νέων, προσφέρει πλέον περισσότερες από 6 εκατομμύρια νέες και πρόσθετες ευκαιρίες πληροφόρησης, οφέλη όσον αφορά τη φυσική, πολιτιστική και εκπαιδευτική κινητικότητα, διαμονή, πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά, συμμετοχή σε μαθήματα ξένων γλωσσών, σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ποικίλα θέματα, καθώς και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν, είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κάρτας Νέων (ΕΟΚΝ) και, παράλληλα, η Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν είναι η Εθνική Αρχή που εποπτεύει την εφαρμογή της κάρτας στη χώρα.
Η Ελλάδα συνεργάζεται με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε διάφορα επίπεδα σχετικά με τη νεολαία. Οι δραστηριότητες των ελληνικών εταιρικών σχέσεων ευθυγραμμίζονται με τους τομείς πολιτικής της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και με την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ διεξήγαγε μια έρευνα σε συνεργασία με την Ελλάδα σχετικά με την πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών, στην UNESCO, στη UNICEF και στο ECOSOC για θέματα που σχετίζονται με τη νεολαία.
Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας και Μνημόνια Συνεννόησης/Συμφωνίας με χώρες όπως η Κίνα, η Γεωργία, η Ινδία που περιλαμβάνουν δραστηριότητες στον τομέα της νεολαίας.