ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2.7 Αναγνώριση δεξιοτήτων

Πλαίσιο πολιτικής

Δεν υπάρχει μοναδική πολιτική όσον αφορά την αναγνώριση των δεξιοτήτων των εθελοντών, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ελληνικοί δημόσιοι φορείς που αναγνωρίζουν τις δεξιότητες των εθελοντών προσφέροντας ανταμοιβές για τις εθελοντικές τους υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν. 4662/2020 που ορίζει το νομικό καθεστώς των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και τα ηθικά βραβεία τους, απονέμεται στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας η ηθική ανταμοιβή του επαίνου και της τιμητικής μνείας για εξαιρετικές πράξεις ή προσπάθειες που υπερβαίνουν σημαντικά το μέτρο μιας καλοπροαίρετης εθελοντικής προσφοράς. Ηθική ανταμοιβή απονέμεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας.

 

Υφιστάμενες ρυθμίσεις

Το Υouthpass αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην ενίσχυση της αναγνώρισης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης και της εργασίας για νέους στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Τα πιστοποιητικά Youthpass είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για έργα που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του Erasmus+: Νέοι σε Δράση (Youth in Action), πιο συγκεκριμένα για Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία και Εκπαίδευση και Δικτύωση Εργαζόμενων Νέων.

Το SALTO Training and Cooperation RC είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του Youthpass, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πίσω στον Τομέα Εθελοντικές Δράσεις