ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

5.2 Συμμετοχή των νέων στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία

Οι νέοι ως ψηφοφόροι

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε στις 26 Ιουλίου 2016 τη μείωση της ελάχιστης ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 17 έτη, ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των εκλογικών νόμων της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του of Νόμου 4406/2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος και άλλες διατάξεις για την εκλογή βουλευτών», δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας του. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 για την εφαρμογή των ανωτέρω, ως ημερομηνία γέννησης όλων των γεννηθέντων εντός του έτους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, το νεαρό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Στρατιωτικών που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου και υπηρετούν την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών σε άλλο δήμο μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές είτε στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο που υπηρετούν.

Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από επίσημους κυβερνητικούς πόρους σχετικά με τη συμμετοχή των νέων στις τελευταίες εθνικές/τοπικές/ευρωπαϊκές εκλογές.

 

Οι νέοι ως πολιτικοί εκπρόσωποι

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν Έλληνες πολίτες που την ημέρα των εκλογών έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη εκλογική ικανότητα. Η ηλικία, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αποδεικνύεται με την εγγραφή στο μητρώο του δήμου. Εάν, για να συμπληρωθεί η ηλικία, πρέπει να επιβεβαιωθεί το έτος και η ημερομηνία γέννησης, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με πιστοποιητικό γέννησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το gov.gr (επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης) οι νόμιμες προϋποθέσεις για τους πολίτες που επιθυμούν να εκλεγούν είναι οι παρακάτω:

α) να διαμένουν στην Ελλάδα,

β) να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν νόμιμο δικαίωμα ψήφου,

γ) να μην έχουν αρνηθεί το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα,

δ) να  μην έχουν αρνηθεί το δικαίωμα ψήφου στο κράτος μέλος καταγωγής τους,

ε) να έχουν παραιτηθεί από την υπηρεσία και θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογής,

στ) να  μην είναι υποψήφιοι για ευρωεκλογές σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από επίσημους κυβερνητικούς πόρους σχετικά με τον αριθμό των νέων μελών των πολιτικών κομμάτων. Επιπλέον, κατόπιν επικοινωνίας με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Βουλής, πληροφορηθήκαμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων βουλευτών είναι τα 54 έτη (53,80) και υπάρχουν μόνο δύο βουλευτές κάτω των 30 ετών (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ποσοστό 0,67%.

 

Πίσω στον Τομέα Συμμετοχή