ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
6.5 Διασυνοριακή μαθησιακή κινητικότητα
Σε ό,τι αφορά στην διασυνοριακή κινητικότητα των ατόμων που φοιτούν σε δομές μη τυπικής μάθησης δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες ή ενοποιημένες πολιτικές. Πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές ευκαιρίες κινητικότητας στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης και της εργασίας για νέους είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο Erasmus+ της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα Erasmus+, στα πλαίσια της δράσης ΚΑ1, υποστηρίζει δραστηριότητες κινητικότητας ενήλικών εκπαιδευομένων που επιστρέφουν στην εκπαίδευση.
Ένα εργαλείο για νέα Προγραμματική περίοδο είναι η Διαπίστευση Erasmus. Η Διαπίστευση Erasmus συνδέεται με τη Δράση της Κινητικότητας (ΚΑ1) στο νέο πρόγραμμα 2021-2027 και στοχεύει στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των φορέων που υποβάλλουν αίτηση για δραστηριότητες κινητικότητας. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην άρση της υποχρέωσης των οργανισμών να υποβάλλουν νέα αίτηση για δραστηριότητες κινητικότητας ανά Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, στην οποία να περιγράφουν το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του οργανισμού βάσει της οποίας να αιτούνται επιχορήγηση.
Η Διαπίστευση Erasmus αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους οργανισμούς Σχολικής Εκπαίδευσης, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους φορείς που την επιλέγουν να παραμείνουν στο νέο πρόγραμμα για σειρά ετών, διοργανώνοντας δραστηριότητες κινητικότητας μέσω απλοποιημένων αιτήσεων χρηματοδότησης. Όπως, αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας 2022-2024, μέχρι τώρα την Διαπίστευση Erasmus την έχουν λάβει 8 Ι.Ε.Κ.
Το σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται η διασφάλιση ποιότητας καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, τόσο για την τυπική όσο και για την μη τυπική και άτυπη μάθηση.
Η Διαπίστευση Erasmus για την περίοδο 2021-2027, περιλαμβάνει υποβολή εκθέσεων και παρακολούθηση των φορέων για τη διασφάλιση της ποιότητας. Κατά τη λήξη κάθε συμφωνίας επιχορήγησης που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της διαπίστευσης Erasmus, ο διαπιστευμένος οργανισμός θα υποβάλει έκθεση περάτωσης σχετικά με τις δραστηριότητες και τους στόχους που υλοποιήθηκαν.
Ο Εθνικός Οργανισμός μπορεί να διοργανώσει επίσημους ελέγχους, επισκέψεις παρακολούθησης ή άλλες δραστηριότητες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιδόσεων των διαπιστευμένων οργανισμών, τη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων ποιότητας και την παροχή στήριξης.
Οι επίσημοι έλεγχοι μπορούν να λάβουν τη μορφή ελέγχων βάσει εγγράφων ή επισκέψεων στον διαπιστευμένο οργανισμό, σε μέλη της κοινοπραξίας, σε υποστηρικτικούς οργανισμούς και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις όπου λαμβάνουν χώρα οι σχετικές δραστηριότητες. Ο Εθνικός Οργανισμός μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια Εθνικών Οργανισμών άλλων χωρών για τον έλεγχο και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί.
Σε περίπτωση νεοδιαπιστευθέντων αιτούντων και οργανισμών υψηλού κινδύνου ή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τις προθεσμίες του Εθνικού Οργανισμού, πολύ χαμηλών επιδόσεων που προκύπτουν από την υποβολή εκθέσεων, την παρακολούθηση και τους ελέγχους διασφάλισης της ποιότητας, ή παραβάσεων των κανόνων του προγράμματος (μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο άλλης δράσης), ο Εθνικός Οργανισμός μπορεί να λάβει τα ακόλουθα διορθωτικά μέτρα:
Νεοδιαπιστευθέντες οργανισμοί μπορεί να τεθούν υπό επιτήρηση εάν εντοπιστεί κίνδυνος ανεπαρκούς υλοποίησης στο πλαίσιο του ελέγχου της επιχειρησιακής ικανότητας, ή εάν οι υπεύθυνοι αξιολόγησης αιτήσεων επισημάνουν σοβαρές αδυναμίες στο σχέδιο Erasmus του αιτούντος.
Αναστολή: οργανισμοί των οποίων η διαπίστευση έχει ανασταλεί δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση σε δράσεις για τις οποίες απαιτείται διαπίστευση Erasmus. Ο Εθνικός Οργανισμός μπορεί επίσης να καταγγείλει ορισμένες ή όλες τις ισχύουσες συμφωνίες επιχορήγησης που συνάφθηκαν βάσει της ανασταλείσας διαπίστευσης