ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Εγγύηση για τη Νεολαία, Αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2018-2020, έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι ακόλουθες δράσεις/προγράμματα:
Πρόγραμμα: Υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών
Προϋπολογισμός (σε Ευρώ): 1.498.800
Αριθμός δικαιούχων: 3.000
Ομάδα στόχος: Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος συμβουλευτικής και καθοδήγησης για νέους ηλικίας 18–29 ετών για την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων στο δεδομένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι επιχειρηματικές ιδέες αξιολογήθηκαν ως προς την ωριμότητά τους από μια ομάδα αξιολογητών βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων αξιολόγησης και οι 3.000 πιο ώριμες επιχειρηματικές ιδέες επιλέχθηκαν για καθοδήγηση, ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να ετοιμάσουν πλήρη επιχειρηματικά σχέδια.
Πρόγραμμα: Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους 18-29 ετών
Προϋπολογισμός (σε Ευρώ): 43.400.000
Αριθμός δικαιούχων: 2.500
Ομάδα στόχος: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Πρόγραμμα: Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας Νέων
Προϋπολογισμός (σε ευρώ): 750.000
Αριθμός δικαιούχων: 2.500
Ομάδα στόχος: Οι υπηρεσίες καθοδήγησης υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για τους δικαιούχους του προγράμματος «Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας για ανέργους νέους 18-29 ετών».
Πρόγραμμα: Ειδικές δράσεις ένταξης στην απασχόληση για νέους με αναπηρία 18-29 ετών
Προϋπολογισμός (σε Ευρώ): 27.123.000
Αριθμός δικαιούχων: 3.000
Ομάδα στόχος: Το πρόγραμμα, όσον αφορά την ολοκληρωμένη παρέμβαση και την εξατομικευμένη προσέγγιση, συνέβαλε στην προώθηση της επαγγελματικής και, κατά συνέπεια, της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία ηλικίας 18–29 ετών. Η Πράξη υποστηρίχθηκε από πέντε διαφορετικά υποέργα που συνδέονται μεταξύ τους. Στόχος τους ήταν η ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των ωφελουμένων στον κόσμο της εργασίας. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ομάδα στόχο να αποκτήσει επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, η οποία θα διευκολύνει την ένταξή τους στον κόσμο της εργασίας.
Πρόγραμμα: Παρέμβαση επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους 18-29 ετών (κατάρτιση, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση) στους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης, της κυκλικής οικονομίας.
Προϋπολογισμός (σε Ευρώ): 40.246.666
Αριθμός δικαιούχων: 10.000
Ομάδα στόχος: Η δράση απευθυνόταν σε άνεργους πτυχιούχους με τεχνολογικό και οικονομικό προσανατολισμό που μπορούν και θέλουν να εκπαιδευτούν σε ειδικότητες ΤΠΕ και να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ αυτού του κλάδου και της αγοράς εργασίας μέσω πρακτικής άσκησης. Σκοπός της δράσης ήταν να προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους σε πτυχιούχους υψηλής εξειδίκευσης των οποίων οι μέχρι τώρα σπουδές αφορούσαν τα επαγγέλματα των εκπαιδευτικών, όπως φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι κ.λπ.
Τα μέτρα και οι επιμέρους δράσεις χρηματοδοτούνται κυρίως από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας. Για την υλοποίηση των δράσεων που προκαλούν δαπάνη θα αξιοποιηθούν τόσο οι πόροι του τακτικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, όσο και οι πόροι των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων 2014-2020 και 2021-2027. Παράλληλα, αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του Εθνικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί και διοχετευθεί σε δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.
Για το σκοπό αυτό, σε εθνικό επίπεδο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αξιοποιεί πόρους από τον τακτικό προϋπολογισμό, όχι μόνο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και των άλλων συναρμόδιων, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.
Πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των μέτρων και δράσεων που προτείνονται στο πλαίσιο αυτής της Εθνικής Στρατηγικής, για παράδειγμα, μπορούν να είναι οι ακόλουθες:
▪ Εθνικοί πόροι τόσο εντός του τακτικού προϋπολογισμού όσο και στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
▪ Πόροι των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων 2014-2020 και 2021-2027 (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ +, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
▪ Πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης
▪ Πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (RTF)
▪ Διαθέσιμοι πόροι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ – E.A.A. Grants)
▪ Πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης
▪ Κεφάλαια του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων
▪ Ιδιωτικοί πόροι από διεθνείς οργανισμούς κ.λπ.
Η διαχείριση του προϋπολογισμού της στρατηγικής διέπεται από τις ακόλουθες αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης:
α. Αρχή της χρηστής οικονομικής διαχείρισης
Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων των εφαρμογών της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, η οποία περιλαμβάνει τους φυσικούς πόρους και τους δημοσιονομικούς κινδύνους της χώρας, πρέπει να γίνεται με σύνεση και με σκοπό τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας. Ειδικότερα, η αρχή αυτή ειδικεύεται στα παρακάτω:
▪ την αρχή της οικονομίας, σύμφωνα με την οποία τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών πρέπει να είναι διαθέσιμα έγκαιρα, στην κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα, με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση και με τη χρήση μόνο των απαραίτητων διοικητικών πόρων,
▪ την αρχή της αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τηρείται η καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούνται και των παραγόμενων αποτελεσμάτων, και
▪ την αρχή της αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την οποία παρακολουθείται η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων και τα αποτελέσματα που έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων.
β. Αρχή ευθύνης και λογοδοσίας
Σύμφωνα με την αρχή της ευθύνης και της λογοδοσίας, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υπόλογη στο Κοινοβούλιο για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης. Όλοι οι υπάλληλοι και τα στελέχη που εμπλέκονται στη δημόσια διαχείριση της στρατηγικής ασκούν τις αρμοδιότητές τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και βιωσιμότητα των οικονομικών της Γενικής Κυβέρνησης.
γ. Αρχή διαφάνειας
Σύμφωνα με την αρχή διαφάνειας, όλοι οι υπάλληλοι και οι φορείς που διαχειρίζονται πόρους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την έγκαιρη ενημέρωση οικονομικής ή άλλης φύσης σχετικά με τη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου για να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός δημόσιος έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής και της οικονομικής κατάστασης του κράτους, εκτός εάν η αποκάλυψη των πληροφοριών θα έβλαπτε ουσιαστικά την εθνική ασφάλεια, την άμυνα ή τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
δ. Αρχή ειλικρίνειας
Σύμφωνα με την αρχή ειλικρίνειας, οποιεσδήποτε οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις παρέχονται σε έγγραφα ή εκθέσεις που συντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης πρέπει να βασίζονται, στο βαθμό που είναι εύλογα και πρακτικά δυνατό, σε τεκμηριωμένα στοιχεία, αποφάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ή σε άλλες προβλέψεις ή εκτιμήσεις που κρίνονται εύλογες, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανότητες και οι κίνδυνοι που ενδέχεται να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.