ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

3.5 Πρακτική άσκηση και μαθητεία

Επίσημες οδηγίες για πρακτική άσκηση και μαθητεία

 

Μαθητεία

Μαθητεία στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με τον τρόπο αυτό αποκτά ο μαθητευόμενος/ καταρτιζόμενος επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ώστε να καταστεί ευκολότερη στη συνέχεια η ένταξή του στην αγορά εργασίας.

Μέσω της σύμβασης μαθητείας επιδιώκεται η εκπαίδευση του μαθητευόμενου στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Το Πλαίσιο Μαθητείας προβλέπει ο Νόμος 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020. Με την ΚΥΑ ΦΒ7/108652/Κ3/9-9-2021 καθορίστηκε το «Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας» ακολουθώντας και τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαρτίου 2018 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας.

Η  εκπαιδευτική δομή έχει την ευθύνη να γνωστοποιεί στην επιχείρηση που πραγματοποιείται η μαθητεία, το πρόγραμμα μάθησης στο χώρο εργασίας και να ελέγχει την  ολοκλήρωσή του.

Ο χρόνος έναρξης και λήξης της εκπαίδευσης του μαθητευόμενου στο χώρο εργασίας, καθώς και οι υποχρεώσεις του εργοδότη κατά την εφαρμογή του προγράμματος Μαθητείας, ορίζονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι μαθητευόμενοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στον ΕΦΚΑ για το διάστημα της Μαθητείας.

 

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική άσκηση φοιτητών ΤΕΙ πραγματοποιείται σε φορείς του Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα συναφή με τον επιστημονικό προσανατολισμό του τμήματος σπουδών κάθε ενδιαφερόμενου φοιτητή. Διαρκεί έξι (6) μήνες, κατά τους οποίους οι φοιτητές εντάσσονται πλήρως στις συνθήκες εργασίας του φορέα απασχόλησης.

Για τους πρακτικά ασκούμενους φοιτητές των ΤΕΙ, η αριθ. Ε5/1797/1986 Κ.Υ.Α. προβλέπει αποζημίωση σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του κατωτάτου νόμιμου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά, και ασφάλιση έναντι επαγγελματικού κινδύνου. Πέραν αυτών οι φοιτητές δεν αποκτούν κανένα άλλο δικαίωμα εργασιακής ή  ασφαλιστικής μορφής.

Οι φοιτητές των Πανεπιστημίων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, εφόσον αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Πρακτική Άσκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ προβλέπει ο Νόμος 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020.

Οι σπουδαστές ΙΕΚ μπορούν να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες υπηρεσίες, με ευθύνη του ΙΕΚ στο οποίο φοιτούν.

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ή άλλο οριζόμενο από αυτόν πρόσωπο ως Συντονιστής Πρακτικής Άσκησης, είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζομένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του, τον επιτόπιο έλεγχο της επιχείρησης και την τήρηση ατομικού φακέλου πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου.

 

Προώθηση θέσεων πρακτικής άσκησης και μαθητείας

Για την προώθηση θέσεων πρακτικής άσκησης και μαθητείας των ΕΠΑΣ της Δ.ΥΠ.Α. υπεύθυνα είναι τα Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Στο Νόμο 4763/2020 υπάρχει η πρόβλεψη για την οργάνωση και λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας σε κάθε ΙΕΚ.

Μέσω των ιστοσελίδων των ΙΕΚ αλλά και τη διοργάνωση ημερίδων, ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις, επιμελητήρια κλπ. γίνεται η προώθηση των θέσεων πρακτικής άσκησης και μαθητείας στου σπουδαστές τους.

Με το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης “Τάξης Μαθητείας” το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επικοινωνεί τις θέσεις μαθητείας στους Σπουδαστές των ΕΠΑΛ.

Σε κάθε ΑΕΙ λειτουργούν γραφεία πρακτικής άσκησης μέσω των οποίων οι φοιτητές ενημερώνονται για τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Επίσης μέσω του Συστήματος Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ. 

 

 

Αναγνώριση μαθησιακών αποτελεσμάτων

Ο Νόμος 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020 ορίζει: «Αναγνώριση μαθησιακών αποτελεσμάτων»: η διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων είτε μέσω της χορήγησης τίτλων, όπως πιστοποιητικών, διπλωμάτων και πτυχίων ή μέσω της απόδοσης ισοδυναμίας ή δικαιώματος είτε η διαδικασία της κοινωνικής αναγνώρισης από τους αρμόδιους οικονομικούς ή κοινωνικούς φορείς.

 

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης και μαθητείας πραγματοποιείται από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), από τους φορείς που απασχολούν σπουδαστές και φοιτητές και από το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΟΑΕΔ.

 

Διασφάλιση ποιότητας

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΦΒ7/108652/Κ3/2021 προσδιορίζεται το πλαίσιο ποιότητας της μαθητείας.

 

Πίσω στον Τομέα Απασχόληση & Επιχειρηματικότητα