ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Για τη στήριξη της απασχόλησης οι κυβερνητικοί φορείς (Νόμος 4855/2021, ΦΕΚ 205/Α/12-11-2021) υλοποιούν τα παρακάτω μέτρα: Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 299 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά είναι:
Πιο αναλυτικά, για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020 προβλέπει 6μηνη επιδότηση 100% στις εισφορές για κάθε πρόσληψη ανέργου και επιδότηση 200 ευρώ στο μισθό για κάθε πρόσληψη μακροχρονίου ανέργου.
Παράλληλα, θα συνεχίσει να ισχύσει και το 2022 η μείωση 3% στις εισφορές των μισθωτών.
Στο γενικό πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα εντάσσονται αλλά και στην εργασιακή νομοθεσία στην Ελλάδα εντάσσονται μέτρα για την ευελιξία με έμφαση τους νέους ( π.χ. συμβάσεις πρώτης εργασίας, ασφάλεια των νέων εργαζομένων).
Στην Ελλάδα λειτουργεί Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (Φορέας Γενικής Κυβέρνησης). Υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Στόχοι του ΚΕΘΙ είναι:
Το ΚΕΘΙ μαζί με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ)και τον οργανισμό Women On Top υλοποιούν το έργο SHARE.
Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών και στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων εντός της οικογένειας και στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής (work-life balance), δίνοντας έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες και αναπτύσσοντας συμπληρωματικές δραστηριότητες που ενεργούν με πολυδιάστατο και πολύπλευρο τρόπο.
Μία σειρά νόμων (Νόμος 4097/2012 ΦΕΚ 235/Α’/3-12-2012, Νόμος 4075/2012 (ΦΕΚ 89/Α’/11-4-2012), Νόμος 3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’/5-8-2011), κ.α.) ρυθμίζουν το πλαίσιο συμφιλίωσης ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής. Με τον νόμο 4808/2021 ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 201/1158 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.
Στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού λειτουργεί γραφείο ποιότητας.
Στόχος της ανάπτυξης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου οργάνωσης που θα διασφαλίζει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των μονάδων κατάρτισης της Εταιρείας, παρέχοντας ένα κοινό μηχανισμό διοίκησης και παρακολούθησής τους από τις Κεντρικές Υπηρεσίες. Η απονομή του Πιστοποιητικού Ποιότητας από Διεθνή Διαπιστευμένο Οργανισμό Πιστοποίησης του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει το Ινστιτούτο αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της προσήλωσης του στη συνεπή και αποτελεσματική εκπλήρωση των απαιτήσεων των πελατών της.