ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

7.3 Αθλητισμός, φυσική κατάσταση νέων και σωματική δραστηριότητα

 

Εθνική στρατηγική(ές)

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού στο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αθλητισμού-Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού» καθορίζει το πλαίσιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα, με κύρια σημεία τα κάτωθι:

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού στο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αθλητισμού-Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού» καθορίζει το πλαίσιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα, με κύρια σημεία τα κάτωθι:

– Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Χρηστή Διακυβέρνηση (Μητρώο Αθλητικών Φορέων, Πρόγραμμα Αξιολόγησης “Χίλων”, Μητρώο Προπονητών, Πλατφόρμα “Πέλοπας”, ηλεκτρονική ψηφοφορία, Ψηφιακή Βίβλος, Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά», εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού).

– Στήριξη Αθλητικής Οικογένειας (Ολυμπιονικών, αθλητών και αθλητών με αναπηρία, Ερασιτεχνικών Σωματείων, μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια αγώνων, απευθείας επιχορήγηση ερασιτεχνικών σωματείων, ποσοστό από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος).

– Αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων (διαφθοράς, ντόπινγκ, βίας, κακοδιαχείρισης και κακοποίησης).

 

Προώθηση και υποστήριξη του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στους νέους

Σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης Για Όλους τα προγράμματα απευθύνονται σε ενήλικες 19 και άνω:

α. «Άσκηση ενηλίκων» Για άτομα ηλικίας άνω των 19 ετών, όπου θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα προγραμματισμού και εφαρμογής προγραμμάτων φυσικής κατάστασης και αθλητικών δραστηριοτήτων με τη συγκρότηση μεικτών ή αμιγών τμημάτων λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια τα ενδιαφέροντα, τη συμμετοχή, τις τάσεις της εποχής, τις προκύπτουσες ανάγκες κ.λπ.

   α1. Προγράμματα γυμναστικής για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, με εύρος επιλογών είδους προγράμματος, ασκησιολογίου, εξοπλισμού,                   στόχου και δομής μαθήματος, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους.

   α2. Θεραπευτική γυμναστική (ορθοσωμία, κ.λπ.).

   α3. Ειδικές κατηγορίες προγραμμάτων (εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, κ.λπ.).

   α4. Προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων (Εξειδικευμένα Αθλήματα).

β. «Άθληση και νέοι». Για άτομα ηλικίας 19 έως 30 ετών. Φυσική κατάσταση, αθλητικές δραστηριότητες, γυμναστική για: – σπουδαστές και φοιτητές, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. – νέους εκτός τυπικών δομών εκπαίδευσης, με έμφαση στη συνεργασία με τυπικές ή άτυπες οργανώσεις νεολαίας.

 

Η φυσική αγωγή στα σχολεία

Το μάθημα της φυσικής αγωγής συνιστά δομημένο πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας και αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης του σχολείου. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε το παιδί να αναπτύσσει τις απαραίτητες γνώσεις, συμπεριφορές και κινητικές δεξιότητες για την επιτέλεση φυσικής δραστηριότητας και την επίτευξη ευεξίας. Αποτελεί τη βάση για να καταρτιστούν τα παιδιά ώστε να είναι σωματικά δραστήρια σε όλους τους τομείς της ζωής τους, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

 Η φυσική άσκηση στη διάρκεια του σχολικού χρόνου περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα στο πλαίσιο της σχολικής αίθουσας αλλά και στον προαύλιο χώρο. Η φυσική δραστηριότητα εντός της σχολικής αίθουσας περιλαμβάνει ασκήσεις όπως, τέντωμα των μυών, πηδηματάκια και χορό. Μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή και να συμβεί σε μια ή περισσότερες σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της σωματικής άσκησης στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία για διάλειμμα. Η φυσική δραστηριότητα εντός της σχολικής αίθουσας θα πρέπει να προσφέρεται επιπρόσθετα του μαθήματος της φυσικής αγωγής και της σωματικής δραστηριότητας που επιτελείται στον προαύλιο χώρο του σχολείου και θα πρέπει να παρέχεται σε όλες τις τάξεις και σε κάθε σχολική βαθμίδα.  

Η φυσική άσκηση στον προαύλιο χώρο του σχολείου αφορά στην φυσική δραστηριότητα και στο παιχνίδι στο προαύλιο που λαμβάνει χώρα σε μια ή περισσότερες σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, υπό την εποπτεία προσωπικού του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήρια και να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους σε δραστηριότητες της επιλογής τους.

 

Συνεργασίες

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει συνέργειες για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

  1. Η εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση των χώρων και των όρων άθλησης στο σχολικό περιβάλλον, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),
  2. Η συνέργεια με τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ως προς την υποστήριξη προγραμμάτων άθλησης στις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η διαμόρφωση προγραμμάτων άθλησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού,
  3. Η ανάληψη κοινής δράσης με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την παροχή πρόσθετων κινήτρων άθλησης στις υποδομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

 

Πίσω στον Τομέα Υγεία και Ευεξία