ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

7.4 Υγιεινοί τρόποι ζωής και υγιεινή διατροφή

Εθνική στρατηγική(ές)

Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Με την υπ. αριθμ. πρωτ. ΓΠ/οικ.146/29.12.2020 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός Στρατηγικών Στόχων του Υπουργείου Υγείας έτους 2021», ορίστηκε ως 2ος Στρατηγικός Στόχος «Υγεία και  ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες» με Άξονες Παρέμβασης τους κάτωθι:

  1. Βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας.
  2. Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου. 3. Διασφάλιση της ψυχικής υγείας σε όλο τον πληθυσμό.
  3. Ενίσχυση της φροντίδας χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
  4. Βελτίωση και εντατικοποίηση της αντικαπνιστικής πολιτικής.
  5. Ενίσχυση των διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, εφαρμογή του θεσμού των «πράσινων» νοσοκομείων – δομών υγείας και κτιριακή αναβάθμισή τους.
  6. Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και επικαιροποιημένων δεικτών για την προστασία από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των υδάτων και των θαλασσών, καθώς και για την υγειονομική διαχείριση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων των νοσοκομείων.
  7. Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και εξάλειψη όλων των μορφών κακής διατροφής, (υποσιτισμός, παχυσαρκία), ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, όπως τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι ηλικιωμένοι.- Διαμόρφωση πλαισίου αντιμετώπισης των εν γένει διατροφικών διαταραχών και σχετικών προγραμμάτων.
  8. Προστασία και προαγωγή της υγείας στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με την ως άνω Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ως στρατηγική η «Πρωτογενής Πρόληψη – Παρεμβάσεις και τις ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων, αναπηριών ή βλαβών και πραγματοποιούνται πριν από την εμφάνιση αυτών.”

Συγκεκριμένα:

α) Υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής της Σωματικής Άσκησης και της Υγιεινής Διατροφής (ΕΠΠΣΑΥΔ) για τον έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την έλλειψη της σωματικής άσκηση.

β) Υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ) και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, που επιδρούν στην επίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής.

γ) Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενήλικες, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

δ) Παρεμβάσεις πρόληψης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

ε) Παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, με έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική, σε όλα τα παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών.

στ) Εθνικό Πρόγραμμα Προ-συμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), στον γενικό πληθυσμό για την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού επιπολασμού.

ζ) Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ), το οποίο απευθύνεται στον πληθυσμό για την προάσπιση της υγείας του κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο.

Ενθάρρυνση υγιεινού τρόπου ζωής και υγιεινής διατροφής για τους νέους

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις για την ενθάρρυνση υγιεινού τρόπου ζωής και υγιεινής διατροφής για τους νέους.

Αναλυτικά:

Δράσεις για την αντιμετώπιση του Καπνίσματος

  • Εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου 2019-2023 «Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ». Το Σχέδιο καλύπτει όλες τις πτυχές της κατανάλωσης καπνού και θέτει συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας. Υποστηρίζεται δε, συμβουλευτικά από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη κυρίως από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με διακεκριμένη επιστημονική δράση στο συγκεκριμένο πεδίο και περιλαμβάνει δράσεις εντασσόμενες σε τέσσερεις (4) Άξονες Προτεραιότητας, δίδοντας έμφαση στον άξονα της Προαγωγής και Πρόληψης.
  • Συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος με επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο κ. Παναγιώτη Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, PhD (McGill).
  • Εκστρατείες ενημέρωσης για την εφαρμογή του Σχεδίου «Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ». Η αρχική εκστρατεία υλοποιήθηκε με την συμμετοχή δημοφιλών προσωπικοτήτων, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της Νομοθεσίας για τη διακοπή του Καπνίσματος καθώς και στην ευαισθητοποίηση – κυρίως – νέων ατόμων με ηλικία μέχρι 18 ετών.
  • Επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, υιοθετώντας την πλήρη απαγόρευση σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους
  • Κύρωση του Πρωτοκόλλου FCTC για την Εξάλειψη της Παράνομης Εμπορίας Προϊόντων Καπνού.
  • Συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και άλλα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό ελέγχων από τα ελεγκτικά όργανα και την ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
  • Επαναλειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1142, ως γραμμή επικοινωνίας για το Κάπνισμα.
  • Έκδοση της ΚΥΑ 80727/15.11.2019 για νέα πρόστιμα και τρόπο επιβολής και είσπραξης των προστίμων και δημιουργία ηλεκτρονικού παραβόλου (e-paravolo) για το Υπουργείο Υγείας, για την είσπραξη και απόδοση των προστίμων, που αφορούν στις παραβάσεις του αντικαπνιστικού Νόμου,

 

Δράσεις για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

  • Διαμόρφωση Σχεδίου Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής

Η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, κατέθεσε αρμοδίως τον Νοέμβριο 2019 «Σχέδιο Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής» για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του Ελληνικού πληθυσμού. Το εν λόγω Σχέδιο διαμορφώνεται σε 3 βασικούς άξονες, περιλαμβάνοντας προτάσεις δράσεων, που αποτελούν προτεραιότητες και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διατροφικές συνήθειες.

  • Μέσω του αρμοδίου Τμήματος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, προωθήθηκαν:

– Διατροφικές συστάσεις για υγιή πληθυσμό και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, εφήβους, εγκύους, θηλάζουσες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω) καθώς και συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής

– Εκπροσώπηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας σε Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που διαμόρφωσε το ερωτηματολόγιο της Έρευνας Υγείας 2019, στην οποία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά ερωτηματολόγιο εκτίμησης της προσκόλλησης του πληθυσμού στην Μεσογειακή Διατροφή. – Δημιουργία και αποστολή ειδικού ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, που αφορούν στην διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

– Συνεχή συνεργασία με εποπτευόμενους αλλά και συναρμόδιους δημόσιους φορείς, όπως το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ο ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπαιδευτικά ερευνητικά ιδρύματα, τον ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) και επαγγελματικούς φορείς (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος)

– Την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μαθητών αναφορικά με τη διατροφή στο σχολικό περιβάλλον, κατά το σχολικό έτος 2019-2020, και την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων αναφορικά με το υγιεινό κολατσιό και υλοποίηση θεματικού άξονα – παρέμβασης με θέμα «Διατροφική Αγωγή» αλλά και «Άσκηση – Δραστηριότητα – Παιχνίδι στη ζωή του παιδιού και του εφήβου» στο πλαίσιο του μαθήματος «Αγωγή Υγείας».

– Εισήγηση για τις προδιαγραφές των τροφίμων, που παρέχονται στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα προτεινόμενα διαιτολόγια, που βασίζονται στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο και ανταποκρίνονται στις εθνικές διατροφικές συστάσεις εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής.

  • Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ) Πρόκειται για την ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης με αντικείμενο τον έλεγχο και την διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με τον υγιεινό τρόπο Διατροφής και την Σωματική Άσκηση.

Δράσεις αντιμετώπισης των βλαπτικών συνέπειων από την κατανάλωση αλκοόλ

  • Εποπτεία και συντονισμός εποπτευομένων φορέων της ΓΓΔΥ αλλά και συνεχής συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, που αναπτύσσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης οινοπνευματωδών.
  • Αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από τους εποπτευόμενους φορείς για την ανάπτυξη υποδομών για Σωματική Αποτοξίνωση (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ, Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ) αλλά και την ανάπτυξη δράσεων Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης στο γενικότερο πληθυσμό με έμφαση στον εφηβικό πληθυσμό.
  • Επικαιροποίηση του Πορίσματος «της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση του αλκοόλ», όπως αυτό κατατέθηκε κατά τον Ιούλιο του 2019.
  • Ωρίμανση του Εθνικού Προγράμματος Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ) και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, που επιδρούν στην επίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής, με βασικούς άξονες:

   – την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), o την εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ ιδίως ως προς κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους,

    – την διατύπωση προτάσεων επικαιροποίησης και αυστηροποίησης των κυρώσεων για τις παραβάσεις, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία,

    – την ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους,

    – την διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως προς την εξάρτηση από το αλκοόλ, και τέλος

    – την εφαρμογή παρεμβάσεων με επίκεντρο τους ανηλίκους, τις εγκύους και άτομα με προβληματική συμπεριφορά, που σχετίζεται με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και παρεμβάσεων για την ορθή οδική συμπεριφορά.

Αγωγή υγείας και εκπαίδευση υγιεινού τρόπου ζωής στα σχολεία

Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία στην Ελλάδα είναι µία κατεξοχήν διαθεματική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεση του σχολείου µε την κοινωνική πραγματικότητα. Σκοπός της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των μαθητών, αφενός µε την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης, αφετέρου µε την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους. Γενικοί στόχοι της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας. Η πρόληψη του αποκλεισμού των νεαρών ατόμων από την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η διαμόρφωση ατόμων µε κριτική στάση. Η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι βασικοί άξονες γνωστικού περιεχομένου είναι οι κάτωθι:

  • Διαπροσωπικές σχέσεις – Ψυχική υγεία
  • Πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών
  • Κατανάλωση και υγεία
  • Σεξουαλική Αγωγή – διαφυλικές σχέσεις
  • Φυσική άσκηση και υγεία
  • Κυκλοφοριακή Αγωγή – ατυχήματα
  • Περιβάλλον και υγεία
  • Εθελοντισμός
  • Αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου κλπ.)

 

Peer-to-peer education approaches

Currently, there are no top-level guidelines, programmes projects or initiatives facilitating or relying on peer-to-peer education

Συμπράξεις και συνεργασίες

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Σωματικής Άσκησης και της Υγιεινής Διατροφής (ΕΠΠΣΑΥΔ) εισάγει συμπράξεις για τον έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την έλλειψη της σωματικής άσκησης.

α) Βασικοί άξονες εφαρμογής του παρόντος προγράμματος ως προς την προαγωγή της υγιεινής διατροφής είναι:

β) η υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),

γ) η συνεργασία της Πολιτείας με τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της σύστασης κατά την παραγωγή τυποποιημένων βιομηχανικών τροφών, με στόχο τη μείωση προσθήκης άλατος, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών οξέων και βιομηχανικώς παραγομένων trans λιπαρών οξέων,

δ) η υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση των χώρων και των όρων άθλησης στο σχολικό περιβάλλον, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),

ε) η συνέργεια με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ως προς την υποστήριξη προγραμμάτων άθλησης στις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η διαμόρφωση προγραμμάτων άθλησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, στ) η ανάληψη κοινής δράσης με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την παροχή πρόσθετων κινήτρων άθλησης στις υποδομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.  

 

 

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των νέων

O Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών  υλοποίησε την πρώτη συστηματική προσπάθεια εφαρμογής πολιτικής πρόληψης στη χώρα.

Στην Πρόληψη, ο ΟΚΑΝΑ έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς, ένα δίκτυο Κέντρων Πρόληψης  των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλη την  επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα εποπτεύει επιστημονικά και αξιολογεί τα προγράμματα και τις δράσεις που εφαρμόζονται στα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Τα Κέντρα Πρόληψης στοχεύουν:

  • στην ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων για την υιοθέτησης μιας θετικής στάσης ζωής
  • στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές
  • στη συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου
  • στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και υποστήριξης του παιδαγωγικού τους ρόλου
  • στην πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

O Συμβουλευτικός Σταθμός και η Τηλεφωνική Γραμμή για το HIV/AIDS, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τις Ηπατίτιδες, αποτέλεσε την πρώτη κρατική δομή που δημιουργήθηκε στην χώρα με στόχο την προώθηση της πρόληψης με παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικής στο γενικό πληθυσμό, καθώς και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Ο Σ.Σ. και η Τ.Γ. αποτελούν ενιαία υπηρεσία, με κοινή επιστημονική προσέγγιση και στόχους. Κύριο αντικείμενο τους είναι η εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική παρέμβαση σε θέματα HIV/AIDS και άλλων ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων), με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη, καθώς και την κατάλληλη αντιμετώπιση των ποικίλων ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών των HIV οροθετικών ατόμων, των ατόμων του περιβάλλοντός τους, αλλά και του κοινού γενικότερα, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας έφερε στη δημοσιότητα την «Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος 2019-2023 – η Υγεία μας ενώνει», το οποίο στοχεύει στην ανάσχεση και εξάλειψη του φαινόμενου του καπνίσματος στην Ελλάδα και θέτει συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας.

Άξονες Προτεραιότητας της ως άνω Εθνικής Στρατηγικής είναι:

  • Εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους.
  • Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για την τήρηση της Νομοθεσίας και για τις σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος
  • Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα (διδακτέα ύλη) του Δημοτικού και του Γυμνασίου
  • Επέκταση των σημείων απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού (Ιδιαίτερα σε χώρους όπου διαπιστώνεται συχνή παρουσία ανηλίκων)
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού με χρήση καινοτόμων τεχνολογικών καναλιών (Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα mobile app για παροχή ενημέρωσης σχετικά με στατιστικά στοιχεία, ισχύοντα μέτρα, τρόπους διακοπής καπνίσματος, ενσωμάτωση παιχνιδιών και ταινιών αντικαπνιστικού χαρακτήρα για τα παιδιά)
  • Δημιουργία ενημερωτικού πληροφοριακού υλικού κατά του καπνίσματος με τη χρήση παραδοσιακών ενημερωτικών μέσων πχ καταχωρήσεις σε εφημερίδες, αφίσες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα (Παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης του κοινού και εμβληματικές δράσεις με τοπικό χαρακτήρα)
  • Ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ΄ επέκταση του αθλητισμού ως σύγχρονου τρόπου ζωής
  • Πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα

 

Πίσω στον Τομέα Υγεία και Ευεξία