ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

1.6 Τεκμηριωμένη Πολιτική για τη νεολαία

Πολιτική δέσμευση για τεκμηριωμένη πολιτική για τη νεολαία

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποχρεωτική πολιτική δέσμευση σε ετήσια βάση που επηρεάζει τη νεολαία και να εξαρτάται απόλυτα από το περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων δημόσιων μέτρων που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε αυτήν. Για παράδειγμα:

Ο Ελληνικός Νόμος 4692/2020, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Περιεχόμενο: Τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» εισάγονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των σχολείων σηματοδοτώντας τη στροφή σε ένα σύγχρονο σχολείο που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές («δεξιότητες του 21ου αιώνα»). Νέα θέματα όπως ο εθελοντισμός, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη των εξαρτήσεων, ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα, η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή (κάθε θέμα θα σταθμιστεί με το μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία των μαθητών), στοχεύουν στην ευρύτερη καλλιέργεια και ανατροφή των μαθητών.

Ο Ελληνικός Νόμος 4808/2021, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Περιεχόμενο: Αυτή η νομοθεσία αναφέρεται στη βία και την παρενόχληση στην εργασία και ιδιαίτερα:

  • Στους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Σε χώρους όπου ο εργαζόμενος αμείβεται, έχει διάλειμμα για ξεκούραση ή για φαγητό.
  • Κατά τη διάρκεια ταξιδιών, εκπαίδευσης, εκδηλώσεων ή κοινωνικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασία.
  • Μέσω επικοινωνιών που σχετίζονται με την εργασία συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.
  • Όταν ο εργαζόμενος μετακινείται προς/από τον χώρο εργασίας.

 

Συνεργασία μεταξύ χάραξης πολιτικής και έρευνας

Ο όρος της έρευνας ορίζεται σύμφωνα με τον Ελληνικό Νόμο 4386/2016 ως κάθε συστηματική και δημιουργική εργασία που αναλαμβάνεται για την αύξηση του όγκου της γνώσης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης γνώσης, της πολιτιστικής γνώσης και της κοινωνικής γνώσης.

Οι ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική για τη νεολαία είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους ή να αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες συνολικά ή εν μέρει τις ερευνητικές εργασίες.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια συνήθως χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση για να αναπτύξουν λύσεις που βοηθούν τους νέους να ξεπεράσουν ζητήματα όπως η ανεργία, οι διακρίσεις κ.λπ. Για παράδειγμα, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προσφέρει ένα πρόγραμμα για την απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες , κατόχους διδακτορικού διπλώματος.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) συνήθως αναλαμβάνει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να υλοποιήσει μια έρευνα σε διάφορα σχετικά θέματα. Σύμφωνα με τον Νόμο 4115/2013, ο οποίος περιέχει θεσμικές αλλαγές που έχουν διαμορφώσει καθοριστικά τη σύγχρονη ταυτότητα του Ιδρύματος, η αποστολή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι:

  • Υλοποίηση προγραμμάτων/έργων δια βίου μάθησης
  • Υλοποίηση προγραμμάτων/έργων για τη νεολαία, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία των νέων, την κινητικότητα, τις μεταβάσεις και την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας
  • Διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσίες φοιτητικής φροντίδας, τις εγκαταστάσεις εστίασης και διαμονής (εκπαιδευτική πρόνοια).

Για την υλοποίηση των δράσεων και των έργων του που συνδέονται με τις δραστηριότητές του, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης σχεδιάζει, εκπονεί μελέτες, διεξάγει έρευνα και αναπτύσσει το σχετικό υποστηρικτικό υλικό.

 

Εθνικές στατιστικές και διαθέσιμη πηγή δεδομένων

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) πραγματοποιεί περιοδικά μια σειρά ερευνών που επηρεάζουν την πολιτική για τη νεολαία. Ακολουθούν διάφορα περιστατικά από το αρχείο του ελληνικού πρακτορείου:

Καθεστώς απασχόλησης και ποσοστό ανεργίας (Ιανουάριος 2004 – Νοέμβριος 2021) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τις εποχικά μετρημένες προβλέψεις για την απασχόληση και την ανεργία Νοεμβρίου 2021.

Έρευνα για τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών από νοικοκυριά και ιδιώτες

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε στοιχεία για τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τα νοικοκυριά και τους πολίτες τους. Τα δεδομένα αποτελούνται από τη δειγματοληπτική Έρευνα για τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στα νοικοκυριά και από ιδιώτες το 2021.

 

Δημοσιονομικές πιστώσεις για την υποστήριξη της έρευνας στον τομέα της νεολαίας

Δεν εφαρμόζονται.

 

Πίσω στον Τομέα Διακυβέρνηση πολιτικής για τη νεολαία